Sviestinio moliūgo sriuba su kokosų pienu

Kai pavasaris vėl nuvilia savo oru, namuose vėsu ir norisi susišildyti, tam geriausiai tinka kokia nors sriuba. Aišku, galima nusipirkti jau paruoštą daiktą (kokį nors bomžpakį, bet nuo to tik šiurpas per nugarą nueina), bet savos gamybos maistas visada yra daug skanesnis. Taigi, šiandien viriau sviestinio moliūgo sriubą: kreminę, tirštą, sočią ir labai skanią. Darbo tikrai nėra labai daug, tik šiek tiek užtrunka visus elementus pasiruošti, bet pažadu, kad tikrai nereikės net valandos. 🙂 

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~45 minutės 2-3

 

2-3 porcijoms sriubos reikia:

trečdalio sviestinio moliūgo,
pusės skardinės kokosų pieno,
3 mažų bulvyčių,
5-6 pievagrybių,
pusės didesnio svogūno,
kelių skiltelių česnako,
kelių lapelių šviežio baziliko,
vieno ekologiško sultinio kubelio,
pipirų druskos pagal skonį
(prieskoniai moliūgui: rozmarinas, raudonėlis, kalendra, česnakiniai pipirai, druska)

1. Pirmiausia reikia pasiruošti moliūgą. Kadangi naudojau jau prapjautą moliūgą ir koks trečdalis buvo jau nupjauta, tai sriubai irgi reikia kokio trečdalio. Iš esmės galima ir daugiau dėti, bet viso tikrai nereikia. Pasilikit dar gabaliuką kokiam troškiniui ar lazanijai (labai beje tinka ten).
2. Nulupti žievelę skustuku, nuplauti, supjaustyti plonais griežinėliais ar kubeliais, kaip jau išeina. Didelio skirtumo nėra, nes vis tiek po to ją reikės sutrinti.
3. Dedam ant skardos išklotos kepimo popieriumi, apšlakstom šiek tiek saulėgrąžų aliejaus (ekologiško) ir pabarstom mėgstamais prieskoniais (naudojau rozmariną, raudonėlį, kalendrą, česnakinius pipirus ir šiek tiek druskos).
4. Dedam kepti į pečių, apie 170 laipsnių, kokias 20-25 minučių, kol apkeps ir šiek tiek apskrus bei suminkštės (režimas su ventiliatoriumi. Į galą galima įjungti daugiau kaitros iš viršaus).

1. Kol kepa moliūgas, galima pasiruošti kitas daržoves. Susmulkinti smogūną, česnaką, pievagrybius, bulves nuplauti ir supjaustyti kubeliais (nulupti nebūtina, jei odelė plona).
2. Įkaitinti gabalėlį sviesto keptuvėje ir apkepinti svogūną su česnaku, kol apskrus. Dėti ten kartu bulves ir pievagrybius. Išmaišyti ir palikti patroškinti kelias minutes, tada vėl pamaišyti, kol viskas šiek tiek apkeps.
3. Kai moliūgas apkeps, ištraukit iš pečiaus pažiūrėti, ar suminkštėjo. Šiaip jei plonai supjaustėt, labai ilgai kaitinti nereikia, vis tiek dar viską pavirsit puode, tad jis gali būti ir kietesnis.
4. Puode sutrupinti sultinio kubelį ir užpilti verdančiu vandeniu, išmaišyti. Reikia įpilti kokius 250-300 ml vandens. Tada sudėti viską, ką kepinote keptuvėje ir moliūgą, išmaišyti, leisti šiek tiek susijungti. Kol šiek tiek pavirs, galit išsiplauti indus. 🙂
5. Pavirus kelias minutes, supilti pusę skardinės kokosų pieno ir išmaišyti. Pavirti dar kokias 5 minutes, kol viskas pradės tirštėti. Paragaukit, ar ko nors netrūksta. Dėkit prieskonių pagal skonį. Aš dar įspaudžiau šiek tiek citrinos rūgštelės, nes ji pagerina visą skonį.
6. Kai sriuba pradės tirštėti, galima išsitraukti rankinį trintuvą (blenderį) ir su jo pagalba sutrinti sriubą iki norimos masės. Man dar patinka, kad joje būna gabaliukų, tad netryniau iki visiškos tyrės. Šitas jau priklauso nuo jūsų. Jei norit lygesnės, trinkit ilgiau, jei ne, turėtų užtekti kokių 5 minučių. Viskas, dedam baziliko ant viršaus kaip dekoraciją ir valgom su mėgstama duona. 🙂