Geriausias šilto oro maistas – šaltibarščiai (šaltibai, šaltekai arba šaltsriubė)

Tikriausiai visiems iki skausmo žinomas maistas ir receptas. Populiariausias vasaros maistas. Lietuvių „ramenas“, kaip pavadino mano draugas. Ir iš tiesų, šita šalta sriuba yra jau tapusi visiška klasika. Kiekviena šeimininkė tikriausiai ruošia juos panašiai, bet vis tiek rezultatas kiekvienuose namuose greičiausiai šiek tiek skiriasi. Nepaisant to, jo pagrindas toks pat: burokėliai, kefyras, agurkai, krapai. Dar jei norisi daugiau sotumo – keli kiaušiniai. Ir, be abejo, bulvės. Kaip gi be bulvių.

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~30-35 min.4 porcijos (2 žmonėms, 2 dienoms)

 

Šaltibarščiai dviems (dviems dienoms):

500 g pjaustytų tarkuotų burokėlių (perku jau išvirtus ir supakuotus),
1 l kefyro (naudokit, koks patinka, aš naudojau „Bifi“),
0.5 l pasukų (naudojau „Gamtos“),
kelių nedidelių agurkų arba daugiau nei pusės vieno ilgo agurko,
krapų,
laiškinio svogūno,
šiek tiek druskos,
3-4 kietai virtų kiaušinių (nebūtina),
šiek tiek pieno, jei antrą dieną šaltibarščiai per daug sutirštėja, juos galima atskiesti.

1. Jei naudosit kiaušinius, galit juos iš anksto išsivirti, jei ne, tai tada pereikit prie antro žingsnio.
2. Kelias bulves šiek tiek pavirti, bet iki galo išvirti nebūtina, nes reikės dėti į orkaitę. Kol bulvės verda, galima pasidaryti šaltsriubę.
3. Į didelį dubenį sudėti burokėlius, smulkintus agurkus, svogūną, krapą, užpilti kefyru ir pasukomis. Viską išmaišyti ir žiūrėti norimą konsistenciją. Jei norisi daugiau skysčio, galima įpilti šiek tiek pieno. Man patinka tirštesni.
4. Kai bulvės paverda ir pradeda minkštėti (patikrinkit peiliu), užpilkit šiek tiek saulėgrąžų aliejaus (naudojau aliejų su trumais) ir pabarstykit mėgstamais prieskoniais (naudojau „Santa Maria“ bulvių prieskonius). Dėkit ant kepimo popieriumi išklotos blėkos ir pakepkit kokias 15–20 min. orkaitėje (200 laipsnių) pasirinkę grilio funkciją, tada jos gražiai apkeps. Viskas, galima valgyti. 🙂

*Jei valgysite su saldžiomis bulvėmis ir jų liks kitai dienai, nedėkite jų į šaldytuvą, nes pašildžius, bus labai labai neskaniai saldžios. Joms tikrai nieko neatsitiks jei paliksite kambario temperatūroje ant lėkštės. 🙂