Naminės sourdough (raugo duonos) kelionę pradėjau prieš kiek daugiau nei metus, per karantiną. Nusprendžiau, kad noriu išmokti užauginti raugą ir pabandyti iškepti savo naminę duoną. Per visą laiką supratau, kad tai nėra lengvas procesas, o atskiras mokslas: miltų ir drėgmės santykis, kildinimo laikas, minkymo technika ir daug kitų dalykų. Atkalus ranką ir sistemą bei gaudama tokį rezultatą, kuris džiugina tiek mane pačią, tiek aplinkinius, nusprendžiau, kad noriu pasidalinti šiuo gėriu su visais.
- Mano duona yra iš kvietinių nebalintų miltų ir nedidelės dalies stambaus malimo ruginių miltų.
- Duona iš tokių miltų yra sveikesnė, maistingesnė ir lengviau virškinama.
- Joje nėra jokių pieno produktų ar kiaušinių: raugas, miltai, vanduo ir druska bei sėklos (saulėgrąžų ir moliūgų).
- Ši duona gerai skrudinasi skrudintuve arba ant keptuvės su sviestu Jūsų mėgstamiems pusryčiams.
Šviežios duonos laikymo patarimai (galioja bet kokiai šviežiai duonai):
- Geriausia laikyti duoną kambario temperatūroje lininiame arba medžiaginiame maišelyje 2-3 dienas. Jei pradeda džiūti, geriausia laikyti sandariame plastikiniame indelyje arba maišelyje (nepjaustytą arba pjaustytą).
- Rekomenduoju suvartoti per kelias dienas. Jei nepavyksta, galima supjausčius užšaldyti sandariame plastikiniame maišelyje. Norint valgyti, beliks tik ištraukti iš kameros ir dėti į orkaitę arba skrudintuvą.
- Jei duona pradėjo džiūti, šiek tiek pašlakstykite vandeniu ir truputį paskrudinkite, duona atgaus minkštumą.
Kviečiu kreiptis į mane, jei norite duonos sau ar artimiems žmonėms. Iškepsiu ir supakuosiu duoną į medvilinį maišelį su geriausiais linkėjimais. Duonos lokacija – Kaunas. Esant poreikiui, galiu suorganizuoti siuntimą paštomatu.
Rašykite man į el. paštą info@cookingirony.lt arba Instagram žinute.