Pyragas su mėlynėmis

Nutolau nuo desertų gamybos ir apskritai dalinimosi receptais. Vienu metu buvau apsivertusi darbais, neturėjau kada pulso tikrintis, ką jau kalbėt apie įkvėpimą maistui. Dabar kadangi vyras pririnko miškuose mėlynių, tai turėjau kažkaip jas utilizuot. Taigi dalį suvalgėm tiesiog, šiek tiek užšaldžiau (bus pyragams rudeniop arba žiemą), o kelias saujas panaudojau pyragui. Gavosi panašiai kaip su šilauogėmis, ne per saldus, su malonia rūgštele. Pabandykit 🙂

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
apie valandą Vienas kvadratinis pyragas

 

VIENAM KVADRATINIAM PYRAGUI:

  • kelių nemažų saujų mėlynių (kokie 200 g, labai iš akies, jei stiklinėm standartinėm matuoti, tai turbūt kokios 3) (kitokių (mažesnių) uogų, tiktų ir avietės, serbentai), tiktų ir šaldytos, prieš tai aišku jas atšildžius.
  • 3-4 kiaušinių (jei didesni, galima 3, jei mažesni 4)
  • ~125 g sviesto
  • 2 gerai prinokusių nemažų bananų
  • šlakelio pieno
  • 2-3 šaukštai medaus/cukraus (į sviestą) + keli šaukštai rudo/balto cukraus į uogas, jei nėra per saldžios. aš dėjau į mėlynes porą šaukštų, nes tokios saldžiarūgštės buvo. žiūrėkit, kiek saldumo norit.
  • 250 g miltų (100 g žemės riešutų miltų (tinka ir migdolų miltai) + 150 g viso grūdo speltos miltų)
  • šaukštelis kepimo miltelių, maltos vanilės
1. Mėlynes ar kitas uogas gerai nuplauti, jei naudojat šviežias. Jei šaldytos – ištraukit iš kameros kad atšiltų, manau tam reikės bent kelių valandų, tai pasiruoškit iš anksto. Jei uogos nelabai saldžios, galima įdėti kelis šaukštus cukraus, koreguokit pagal savo skonį. Aš dėjau porą šaukštų rudo cukraus ir išmaišiau.
2. Sviestą supjaustyti kubeliais, dėti į puodą ir ištirpinti ant mažos ugnies, žiūrėti, kad neprisviltų. Palikti, kad truputį pravėstų ir paskui įdėti 2-3 šaukštus medaus arba cukraus, išmaišyti.
3. Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Bananus sutrinti šakute, sudėti ten trynius ir išmaišyti.
4. Į medaus ir cukraus mišinį įpilti šiek tiek pieno, kad būtų daugiau skysčio, daug nereikia. išmaišyti ir sudėti ten bananus, išmaišyti.
5. Miltus atskirame inde sumaišyti su kepimo milteliais, vanile, galima įdėti vanilinio cukraus.
6. Bananų-medaus masę pilti į miltus ir išmaišyti, kol nebeliks sausų miltų. dėti uogas, išmaišyti. tešla turi būti panaši tirštoka, bet turi lengvai maišytis. 
7. Baltymus išplakti iki standžių putų, kad ant šono pavertus indą, jos liktų savo vietoje. Atsargiai dalimis įmaišyti į tešlą ir nepermaišyti, kad pyragas būtų purus ir minkštas.
8. Sukrėsti masę į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių, kol gražiai pakils, o įkišus dantų krapštuką jis liks sausas. Ištraukus palikti pravėsti, pjaustyti ir skanauti.
 
*labai skanu prie kavos, kakavos ir net pieno 🙂