Sriuba su krevetėmis

Seniai tobulintas ir jau tikrai ne kartą pavykęs sriubos su krevetėmis variantas. Idealu tai, kad nenorint žuvies ją galima paturbinti kitu baltymu – tofu ir tada turėsim net beveik veganišką variantą. Beveik veganiškas, nes šiame recepte naudoju kario pastą, kurios sudėtyje yra ghee sviesto. Jei norit visiškai veganiško varianto, tai gali tekti ieškoti veganiškos kario pastos. Aš saviškę pirkau livinn. Žinau, kad ir didžiuosiuose prekybcentriuose yra azijietiškų patiekalų sekcijoje. O daugiau mandrų ingredientų čia nėra: ryžių makaronai, kokosų pienas, pievagrybiai, česnakas, imbieras – paprastume ir gimsta visas tobulumas. Ir pagaminti nėra sudėtinga. Pabandykit.

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
Iki 45 min. 2

2 porcijom reikia:

  • 100 g ryžių makaronų,
  • 300 g krevečių,
  • trijų skiltelių česnako,
  • kelių centimetrų imbiero šaknies,
  • 250 ml kokosų pieno (naudojau 18 proc. riebumo, jo pilnai užtenka visam skoniui sukurti. Didesnio riebumo pienas gali duoti daugiau tirštumo sultiniui),
  • sultinio kubelio,
  • 1-2 v. š. kario pastos,
  • 4-5 pievagrybių,
  • pusės laimo sulčių,
  • sauja šaldytų žirnelių (nebūtina, turėjau kameroje indelį, tai įmečiau, labai tiko),
  • druskos ir pipirų pagal skonį,
  • sezamo sėklų, čili pipiro ir šviežios kalendros patiekimui.

1. Sultinio kubelį sutrupinti į arbatos puodelį (250 ml) ir užpilti verdančiu vandeniu, išmaišyti. Jo reikės sriubos pagrindui.
2. Susipjaustyti pievagrybius, nulupti česnaką, imbierą. Česnaką ir imbierą sutarkuoti smulkesne tarka į dubenėlį.
3. Imti gilesnį puodą ar keptuvę (naudojau ketaus puodą). Įkaitinti gabaliuką ghee sviesto (ar aliejaus, kaip mėgstat). Dėti ten pievagrybius, apkepti, kol pasileis šiek tiek iš jų skysčio, pamaišant pakepti kelias minutes, kol pagels. Sudėti česnaką ir imbierą, pamaišyti ir leisti pakepti kelias minutes. Dėti 1-2 valgomuosius šaukštus kario pastos. Išmaišyti ir leisti viskam truputį pasitroškinti kelias minutes. Stebėkit, kad nepradėtų degti. Jau turėtumėt jausti skanius kvapus 🙂
4. Kai viskas šiek tiek apkeps (3-5 minutes), supilti sultinį, išmaišyti. Dar truputį pavirti porą minučių. Tada supilti kokosų pieną ir išmaišyti. Viską pavirti ant nedidelės ugnies. Dabar galima atskirame puode verdančiu vandeniu užpilti ryžių makaronus ir palikti 4 minutėms, kad išbrinktų, tada nupilti vandenį, perlieti šaltu vandeniu ir dar galima šaukštą sezamų aliejaus užpilti, kad labai nesuliptų.
5. Kol sultinys verda, kitoje keptuvėje galima pasiruošti krevetes. Naudojau šaldytas. Porą kartų nupyliau vandenį kepdama. Joms nereikia daug laiko, užtenka 5-7 minučių, nes dar šiek tiek paverda sultinyje.
6. Šiame etape jau galima paragauti sultinį ir pagal skonį berti druskos, pipirų. Taip pat įspausti laimo sultis ir sudėjus krevetes pavirti dar šiek tiek, minutę, dvi, ilgiau nereikia.
Ir viskas! Dedam makaronus į dubenėlius, pilam į kiekvieną sriubos, pabarstom smulkinta kalendra, čili pipiru ir sezamo sėklom. Skanauti su lazdelėmis arba šaukštu ir šakute 🙂

Variacijos ir idėjos:
*Vietoje krevečių galima naudoti tofu. Aš jį supjaustau, apšlakstau aliejumi, česnakiniais pipirais, malta paprika, trupučiu aštrios paprikos ir apkepu keptuvėje, o paskui dedu po lygiai kiekvienam prieš patiekiant.
*Šita sriuba nėra tokia aštri, kad degintų, nes susmulkinau tik vieną čili pipirą. Kažkada naudojau padžiūvusį čili pipirą, oi kaip buvo aštru, degė viskas! Jei norit ir mėgstat aštriau, koreguokit pipiro kiekį pagal poreikį. 🙂
*Mano manymu, kalendra čia būtinas elementas, kuris suteikia to azijietiško vaibe’o. Kažkurį kartą neradau jos parduotuvėje, tai tikrai atrodė, kad dar kažko trūksta iki tobulybės. Aišku, jei neturit ar neradot, tai ne bėda. Sriuba ir be jos vis tiek yra labai skani, soti, bet neapsunkinanti.