Cukinijos apkepas

Kai parsiveži iš tėvų milžinišką cukiniją, galvoji, ką su ja daryt. Anksčiau jau buvau gavusi mažytę iš vyro mamos, tai kepiau apkepą. Galvojau, pabandysiu vėl jį atkartoti, nes buvo labai skanu. Tarpinis variantas tarp bulvinių blynų ir kūgelio, kai norisi lengvesnio maisto, o gal nelabai mėgsti bulves. Aš nesu labai didelė jų mėgėja. Tikrai galiu be jų gyventi. Na, o jei ir šiaip irgi turit daržo gėrybių, tikrai rekomenduoju šitą apkepą. Pagaminti nesunku, o valgyti labai skanu 🙂

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~2 val. 4-5

 

VIENAM APKEPUI (~4-5 PORCIJOMS):

vienos nedidelės jaunos cukinijos arba koks trečdalis didelės (sutarkuotos masės apie 300 g),
3 kiaušinių,
100 g parmos (serrano ar kitokio mėgstamo) kumpio,
poros nedidelių morkų,
1 svogūno,
kelių skiltelių česnako,
saujos šviežių petražolių,
kelių svogūno laiškų,
pabarstymui ant viršaus tarkuoto sūrio (+ kelios saujos į masę eigoje)
2-3 šaukštų miltų,
pipirai, druska, malta paprika, aitri paprika (jei mėgstat aštriau, galit daugiau), česnakiniai pipirai

  • Cukiniją nulupti, sutarkuoti burokine tarka ir, jei yra galimybė, palikti kokiai valandai, kad nubėgtų tas skystis. nuspausti, susikaupusį vandenį ir nupilti. Tą greičiau galima padaryti su kokia „marle“, bet neturėjau, tai teko ranka paspausti ir nuvarvinti. Tą dariau kokius 3 kartus, kol pasiruošiau kitus ingredientus. Turi būti kuo mažiau vandens. bus ji kažkiek šlapia, bet kuo mažiau skysčio tuo geriau.
  • Svogūną ir česnaką susmulkinti. Sutarkuoti atskirai burokine tarka morkas, susipjaustyti kumpį.
  • Į keptuvę dėti šaukštelį ghee arba šiek tiek aliejaus ir apkepti svogūną ir česnaką, kol gražiai pagels. Dėti supjaustytą kumpį, pamaišyti, dar šiek tiek pakepti ir sudėti morkas. Išmaišyti ir pakepti, kol morkos truputį suminkštės. jei trūksta skysčio, galima įpilti šiek tiek vandens. Ir kai jau truputį viskas apkeps, išjungti ugnį ir palikti, kad pravėstų.
  • Kol svogūnas vėsta, supjaustyti petražoles ir svogūnų laiškus, dėti į nusunktą cukiniją. Išmaišyti. pabarstyti prieskoniais. Įmušti tris kiaušinius, galima dar porą saujų tarkuoto sūrio čia įdėti, išmaišyti. Sudėti keptuvės turinį, išmaišyti, dėti miltus. Vėl išmaišyti. Miltai reikalingi tik tam, kad šiek tiek surištų masę ir sugertų vandens, jų daug nereikia. Jei matot, kad labai daug vandens galit ir dar porą šaukštų įdėti, bet ji neturi būti labai tiršta. Visą masę versti į kepimo formą, pabarstyti tarkuoto sūrio (naudoju džiugą, man jis tokiuose apkepuose yra tobulas sūris) ir kepti 200 laipsnių įkaitusioje orkaitėje apie pusvalandį, kol sūris gražiai apkeps.

 * Valgėm su graikišku jogurtu ir lašiša. Lašiša nėra būtina, bet su graikišku jogurtu LABAI SKANU.
* Labai skanus ir šaltas, tad galima drąsiai pasiruošus pietums likutį pabaigti vakare arba neštis į darbą kitą dieną, net šildyti nebūtina 🙂
* Kai norisi kūgelio ar bulvinių blynų, bet šaldytuve tik cukinija, čia yra idealus pakaitalas.