Kaip seniai kėliau receptų! Aišku reikia gero spyrio (motyvacijos), kas daugiau jei ne vyras pabaksnos ir primins apie tai, kad jau seniai kažką fotkinau ir dėjau. Ir tikrai, seniai. Tai štai. Reabilituoju situaciją nauju receptu: ryžių dubenėliu su tofu ir daržovėmis. Labai paprasta pagaminti, sotu ir labai skanu. Jei negali nuvykti į Aziją, Azija atvyksta pas tave 🙂
Gaminimo laikas Porcijos Sudėtingumas
~45 min. 2
2 dubenėliams reikia:
2 pakelių tofu,
1 stiklinės laukinių ar kitų ryžių (nevirtų),
2 nedidelių morkų,
1 avokado,
jūros kopūstų (pirkau Rimi supakuotus, sudėtis buvo nebloga ir skonis neblogas)
trečdalis ilgo agurko,
1 didesnės arba 2 mažyčių paprikų,
sezamo sėklų pabarstyti finale (galima jas pakepinti sausoje keptuvėje, kol pasklis jų aromatas)
1 v. š. sezamų aliejaus,
3 v. š. ryžių acto,
4 v.š. sojos (su mažesniu druskos kiekiu, naudojau ekologišką tamari),
1 v.š. kanadietiško klevų sirupo,
2 skiltelių česnako (tarkuoto),
1 a.š tarkuoto šviežio imbiero (galima naudoti maltą),
2 v.š. paprasto aliejaus (kepimui, naudojau eko saulėgrąžų),
žiupsnio pipirų,
(Subalansuoti rūgštumui galit dar dėti ryžių acto arba šiek tiek citrinos sulčių, čia žiūrėkit pagal skonį. Man jis gavosi toks švelniai saldžiarūgštis.)
1. Tofu išpakuoti ir nusausinti švariu rankšluostuku ant lėkštės kelias minutes, kol ruošit padažą. Dubenėlyje sumaišyti padažo ingredientus. Didesniame dubenyje supjaustyti kubeliais tofu, užpilti marinatą ir išmaišyti. Laiko taupymo sumetimais palikau pasimarinuoti, kol pjausčiau kitas daržoves, bet dar geresniam skoniui galima palikti dar ilgiau, kad truputį pasimarinuotų ir pasiruošti anksčiau. Pagal tai, kiek laiko turit. Manau, galima net šaldytuve palikti iki valandos.
2. Išvirti ryžius. Jie gali ir truputį pravėsti, nebūtina juos tiekti visiškai karštus, nes skanu ir šiek tiek pravėsę, kaip jau jum patinka.
3. Tofu apkepti įkaitintoje keptuvėje, kol apskrus (apie 10 minučių), stebėkit, kad nedegtų, kartas nuo karto pavartykit. Kai apkeps, sudėti į atskirą dubenėlį ir atidėti į šoną.
4. Susipjaustyti juostelėmis morkas ir papriką (jei dar to nepadarėt, kol tofu marinavosi). Morką aš skustuku bulvėms nuskutu, tai gaunasi tokios plonos juostelės (ir mažesnė rizika įsipjauti peiliu bandant plonai supjaustyti :)) Kubeliais arba juostelėmis supjaustyti avokadą ir plonais griežinėliais – agurką.
5. Kai išvirs ryžiai, juos dar galima apšalkstyti sezamų aliejumi, soja arba ryžių actu. Komponuoti dubenėlius: dėti ryžius, ant viršaus dėti tofu, papriką, morką, jūros kopūstus, avokadą ir agurko griežinėlius. Voila!
Manau, kad vietoje tofu tiktų ir šviežias tunas, lašiša arba krevetės.
Daržoves galite keisti pagal tai, ką tuo metu turite šaldytuve. Eksperimentuokit 🙂