Sveikuoliški, sotūs ir labai skanūs batonėliai

Užkandžiai ir sveikas maistas yra tokie dalykai, kuriais tikrai yra tikimybė persivalgyti, jei neturi stiprios valios ir saiko, o likusio maisto sušerti nėra kam. Žinoma, ant vieno peties gali tupėti angelas ir sakyti ,,valgyk obuolį“, o ant kito – velnias ir šnabždėti įvairius gundymus  „griebk tą spurgą/pyragą/sausainį“. Aš siūlau nepasiduoti provokacijoms. Na gerai, kartais galima nusidėti, bet šįkart siūlau pasigaminti labai greitą ir sveiką užkandį. 

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~2 val. Daug nedidelių batonėlių

Daug nedidelių batonėlių:

200 g datulių,
84 g medaus (apie 4 valgomieji šaukštai)
64 g riešutų sviesto (3-4 šaukštai)
150 g migdolų
150 g avižinių dribsnių (naudojau tuos greitai paruošiamus, su daug skaidulų, „Nordic, mėlyna pakuotė. Galima naudoti ir pilno grūdo avižines kruopas, arba jas tiesiog pasmulkinti su trintuvu/blenderiu. Galit to ir nedaryti, tada batonėlių konsistencija bus kitokia)
1 v.š. kokoso drožlių
1 a.š. cinamono

Šitie batonėliai yra sveiki, skanūs ir labai sotūs, nėra kiaušinių ir sviesto, jie saldūs nuo medaus (kurį galima pakeisti agavų sirupu, norint visiškai vegan varianto) ir datulių, todėl tiks ir kaip saldus užkandis prie kavos ar prieš pietus, neštis į darbą/studijas ir patenkinti alkio jausmą, kai pietūs/vakarienė dar toli.

1. Datules nuplauti kelis kartus nupilant vandenį ir nusausinti ant popierinio rankšluosčio. Tada sutrinti jas su blenderiu iki vientisos masės, kol susimes į vieną gabalą ir daugiau nebesitrins, liks dar nedidelių gabaliukų.
2. Migdolus galima truputį pasmulkinti, jei norit. Atskirai sumaišyti dribsnius su migdolais ir sutrintomis datulėmis, suberti kokoso drožles ir cinamoną.
3. Puode ant nedidelės ugnies pakaitinti medų ir riešutų sviestą, kad viskas gražiai išsilydytų, pamaišykit iki vientisos masės, bet neprideginkit.
4. Riešutų sviesto ir medaus mišinį supilti į dribsnius ir labai gerai viską išmaišyti, kad neliktų sausų dribsnių. Masė bus tirštoka ir lipni. 

5. Pasiruošti formą, į kurią dėsit visą batonėlių masę. Geriausia iškloti ją su maistine plėvele arba kepimo popieriumi, tada bus labai lengva išimti, kai sustings. Suversti visą masę į formą, paskirstyti šaukštu, rankomis, kaip patogiau. Svarbu, kad masė būtų tolygiai paskirstyta per visą formą į blyną, nes kitaip nesustings į vieną masę ir nesupjaustysit. Dėti į šaldytuvą arba šaldiklį mažiausiai pusvalandžiui. Aš laikiau apie valandą, paskui supjausčiau ir vėl šaltai padėjau. 🙂
6. Po valandos ištraukti ir supjaustyti norimo dydžio kvadratėliais, laikyti sandarioje dėžutėje šaldytuve. O geriausia – valgyti arba dovanoti.

*dribsnius galima lengvai paskrudinti keptuvėje arba orkaitėje
*migdolus galima keisti kitais mėgstamais riešutais ir taip pat truputį juos paskrudinti.
*prieš gaminant migdolus reikėtų pamirkyti kelias valandas. Taip riešutai bus lengviau virškinami, o jūsų organizmas lengviau pasiims reikalingas medžiagas.