Grikių miltų keksiukai be papildomo cukraus ir glitimo

šiandien gaminau keksiukus iš grikių miltų ir be papildomo cukraus. Turbūt iškart kyla klausimas – iš kur saldumas, nes kokie keksiukai be saldumo. Iš banano ir obuolio. Be jokių E ir papildomų priedų. Skamba gerai tiesa? Patikėkit, tai yra visiškai TOBULA. Bananas duoda keksiukams malonaus drėgnumo ir saldumo, o grikių miltai duoda riešutiškumo efektą. Grikių miltus pasidariau pati – tiesiog sutryniau su blenderiu, nors juos galima ir nusipirkti. Iki visiškų miltų nepavyko, jie gal gaunasi panašūs į ruginius rupius miltus, bet kaip kvepia! Iš tokių miltų galima bet ką kepti: duoną, blynus, keksiukus, pyragus ir jais pakeisti paprastus kvietinius miltus. Grikiai ir šiaip labai sveikas ir naudingas dalykas. Itin paprastą keksiukų receptą nusižiūrėjau iš čia: Sugar free muffins/Becukriai keksiukai

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~1 val.12 keksiukų

 

12 KEKSIUKŲ REIKĖS:

pusės puodelio grikių miltų (iš bėdos galit kepti ir su paprastais miltais, bet nebus to traškumo ir aromato, kokį duoda grikių miltai),
3 kiaušinių,
1 banano,
1 obuolio
2 a.š. kepimo miltelių
pusės puodelio medaus,
žiupsnis druskos,
1 a.š. cinamono,
12 migdolų (kiekvienam keksiukui į vidų įdėjau ir po migdolą – mažą traškią staigmeną)
*puodelis apie 200 ml

1.Įkaitinti orkaitę iki 190 laipsnių.
2. Sumaišyti visus sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.
3. Atskirai šakute sutrinti bananą, išplakti kiaušinius, sumaišyti su medumi, nulupti ir mažais gabaliukais supjaustyti obuolį.
4. Į kiaušinius suversti trintą bananą, obuolius, viską išmaišyti ir suversti į miltus. Išmaišyti visą tešlą. Ji bus truputį skystoka, bet neišsigąskit, viskas taip ir turi būti. 

Dėl šventos ramybės įdėjau dar kelis šaukštus miltų. Žodžiu, tešla neturi būti labai tiršta, nes tada keksiukai bus sausi. O jei nemėgstat drėgnų kepinių ir nenorit tokių keksiukų, tai galit ir kvietinių miltų šiek tiek įdėti – patirštinti tešlą. Jūsų skonio reikalas.:)
5. Dėti tešlą į skardą, į kiekvieną keksiuką įdėti po migdolą ar kitą mėgstamą riešutą ir dėti į pečių kepti. Kepti keksiukus apie 30-40 minučių, kol gražiai paruduos, arba ištraukus patikrinkit dantų krapštuku, jei neaplipęs tešla – puiku, iškepę.
6. Keksiukus geriausia išimti iš skardos ir iš popierinių formelių, kai visai atvės, nes kol karšti, sunku iškrapštyti iš popieriukų (nors ir sunku išlaukti, bet verta). Dar vienas patarimas – kepkit silikoninėse formose, jei turit, išimti bus dar lengviau. 🙂 Bet čia tik nedidelė smulkmena, kuri tikrai negadina šito nuostabaus kepinio.