Vištiena su avokado piure ir mango salotomis

Mėgstu kokybišką vištieną. Taip pat mėgstu prieš kepimą ją bent per naktį pamarinuoti ir suteikti skonio. Šį kartą pirkau ekologiškos vištienos iš Biosalos. Labai patiko. Vieną kartą mėginau šlauneles kepti orkaitėje (pirkau su akcija) ir po to krūtinėlę. Tikrai labai neblogai. Tikrai skiriasi nuo tos maximinės vištienos. Aišku, geriausia jei dar iš kokio ūkininko pagriebi visą cielą vištą ir kepi orkaitėje. Dangiška 🙂

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~30 min.1-2

 

vištienai ir salotoms reikia:

500 g vištienos krūtinėlės (ar kokią kitą mėgstamą galite rinktis),
1 nedidelio mango,
1 arba pusės didesnio avokado,
1 pomidoro,
1 agurko,
kelių šaukštų alyvuogių aliejaus,
citrinos sulčių, druskos pipirų

Mangų salotos labai paprastai:
Norimo dydžio kubeliais ar juostelėmis supjaustom mangą, pomidorą, agurką, aplaistom citrinos sultimis (galima naudoti ir žaliąją citriną), paragaujam ir jei norisi galima dėti ir alyvuogių aliejaus. Labai gaiviai ir minimalistiškai 🙂

Avokadų piure padaryti labai paprasta (nors iš pradžių gali pasirodyti kaip rocket science):
1. Paimam avokadą (jis turi būti gerai prinokęs. aš naudojau pusę, nes kitą pusę sunaudojau pusryčiams), perpjaunam, vidų išskobiam su šaukštu ir dedam į blenderį, dedam druskos, pipirų (šiek tiek, pagal skonį) ir įspaudžiam citrinų sulčių.
2. Trinam kelias minutes, kol viskas pradeda jungtis į vienalytę masę. Galima įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus (kokius 2 šaukštus) arba vos vos vandens, kad būtų daugiau vientisumo.
3. Ir dar trinam, kol jau ji visai bus lygi lygi ir labai graži. Pargaujam ir jei trūksta druskos ar citrinos – papildom.
* Iš pusės avokado gavosi labai nedidelis stiklainėlis piure (pilnais valgomaisiais šaukštais būtų gal kokie 3 šaukštai, tad jei norite daugiau jos, darykit iš viso avokado). Ją galima laikyti šaldytuve bent jau 3 dienas tai tikrai ir sunaudoti kaip užtepėlę pusryčiams. 🙂

 

vištienos marinatas:

keli šaukštai saulėgražų aliejaus,
šaukštas rozmarino,
šaukštas raudonėlio,
šiek tiek pipirų ir druskos,
pora šaukštų klevų sirupo,
pusės citrinos sulčių,
kelios skiltelės česnako, keli šaukštai balzamiko acto (nebūtina)

Jei turite laiko, geriausia vištieną pamarinuoti per naktį. Jei laiko daug nėra, tai bent jau pusvalandį duokit. Visus marinato ingredientus sudedam į nedidelį dubenėlį, gerai išmaišom ir pilam ant vištienos. Prieš tai vištieną galima šiek tiek pasmulkinti, supjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir pan, bet aš dėjau ant visos krūtinėlės, nepjaustytos. Na ir pavolioti vištieną tame marinate ir palikti šaldytuve per naktį.

Kepant vištieną geriausia ją pjaustyti, jei naudojat cielas krūtinėles. Ugnies didelės nereikia, nes pradės svilti. Man patinka gražiai apkepusi, sultinga ir ne sausa. Marinatas tikrai duoda savo 🙂