Trinta pievagrybių sriuba

Neseniai įsigijom naują trintuvą, nes senasis nebeatlaikė spaudimo. Galiu pasakyti, kad net ir nelabai kokybiškas buvo… Aišku, ne karvę kainavo, tai ilgaamžiškumo iš tokio daikto ir negali tikėtis. Manau, dabartinis laikys ilgiau. Tikrai atrodo tvirtesnis ir rimtesnis daiktas (jei domina, „Tefal“.). Taigi, dabar galėčiau daryti ir daryti tas trintas sriubas. Be jokio rankinio trynimo ir vargo gaunam tobulos tekstūros kreminę sriubą. Jau antra sriuba su šitu trintuvu. Pirmasis bandymas buvo su brokoliais, irgi labai puikiai pavyko. Mėsos nesinorėjo, tad toks variantas yra tobulas sekmadienio pietums. Pavalgėm dviese ir dar viena porcija liko kitai dienai 🙂

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~1 val.2-3

 

2-3 porcijoms sriubos:

1 kg pievagrybių
1 bulvės,
1 sultinio kubelio,
2 saliero kotų,
vieno nedidelio svogūno,
2 česnako skiltelių,
pipirai druska pagal skonį
2 a. š. balzamiko acto (nebūtinas)
~100 ml kokosų pieno („santa maria“, 18 proc. riebumo. Niekas man nesumokėjo už reklamą, bet tikrai neblogas pienas. Tirštas, bet ne toks riebus ir mažą pakuotę daug lengviau sunaudoti. Ir, beje, ideali sudėtis.)
saujos petražolių serviravimui

1. Pievagrybius nuplauti, supjaustyti, nesvarbu, kaip, nes vis tiek sukeps. susmulkinti svogūną, česnaką, salierą. Nulupti bulvę ir ją supjaustyti kubeliais.
2. Puode įkaitinti 1 v. š. sviesto (naudojau lydytą ghee) ir sudėti kelias saujas pievagrybių, apkepti vis pamaišant, kol gražiai apkeps, pabarstyti druska, pipirais ir atidėti į šoną (bus papuošimui).
3. Sultinio kubelį sutrupinti į puodelį (~300 ml) ir išmaišyti. Į tą patį puodą dėti dar šaukštą sviesto ir dėti svogūną su česnaku, kol šiek tiek apkeps. dėti pievagrybius, salierus, bulves,viską išmaišyti, leisti apkepti kokias 5 minutes stebint, kad nepridegtų. įpilti šiek tiek sultinio. Viską kepti kokias 20 minučių ant nedidelės ugnies, kol viskas pradės minkštėti ir darysis vientisa tiršta masė, karts nuo karto pamaišant, jei skysčio sumažėja įpilti sultinio ir šiek tiek kokosų pieno (~100 ml).
4. Kai viskas suvirs, ragaukit, žiūrėkit, ar netrūksta druskos, pipirų. Tada jei turit rankinį blenderį, galit iškart sutrinti sriubą iki norimos konsistencijos. Aš palikau pravėsti, nes dėjau viską į trintuvą ir sutryniau iki visai vientisos masės. Dar galima pagal skonį įdėti porą šaukštelių balzamiko acto, jei neturit, nenorit, tai ir nereikia, bet čia jis labai tinka.

*Sriubos tirštumą reguliuokit pagal save. Eigoje kepdama daržoves dėjau porą šaukštų kukurūzų miltų, bet realiai jų net nereikėjo, nes gale gavosi tikrai potirštė sriuba. 
*Jei eigoje matosi, kad labai tirštėja, galima tikrai drąsiai įpilti daugiau karšto vandens iš arbatinio.
*Laaaabai skanu valgyti su aliejumi apšalkstyta ir orkaitėje pakepta čiabata (kepiau 200 laipsnių, apie 5-6 minutes, kol gražiai apskrudo).