Tobulas sūrus, saldus ir dieviško skonio užkandis: datulės su kumpiu ir sūriu

Kaip kilo tokio užkandžio idėja? Žiūrėjau „My Kitchen Rules“ ir viena pora gamino datulių ir pelėsinio sūrio užkandį. Nuo tada, kai jį pamačiau, niekaip neišėjo man iš galvos, tad pagaliau prisiruošiau nusipirkti datulių iš datules.lt (nėra reklamos, jie tiesiog turi nuostabų pasirinkimą dieviškų datulių, prisipažinsiu, skaniausios datulės, kokias kada nors teko gyvenime valgyti) ir pasidaryti šį užkandį prie vyno. Su vyru norėjom kitokio užkandžio, tad štai: tobulas derinys ir kaip vyras sakė „skonių sprogimas burnoje“. O pagaminti tikrai galima greitai ir paprastai, tereikia tik trijų ingredientų. 🙂 Be to, toks užkandis tinka ir tais atvejais, kai norisi kažko saldaus, sūraus ir sotaus viename. Patikėkit, kelios tokios datulės tikrai patenkintų tokį poreikį.

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~30 min. 10-12 datulių

 

Užkandis dviems:

10-12 datulių (kiek norėsit valgyti, tiek datulių ir reikia, bet daug ir nereikia, nes galima persivalgyt, o paskui jau nebeskanu tiesiog),
mėgstamo sūrio (naudojau ožkos pieno sūrį ir minkštą brie „President“),
mėgstamo kumpio arba geros kokybės šoninės (naudojau Serrano, bet tinka ir prosciutto ar dar koks kitas mėgstamas vytintas kumpis),
dantų krapštukų

1. Datules šiek tiek įpjauti, kad būtų galima išimti kauliuką, bet neįpjauti iki galo, o palikti duobutę sūriui. Pasiruošti kiek jau tų datulių norisi.
2. Nedideliais gabalėliais susipjaustyti sūrį, dėti po gabaliuką į kiekvieną datulę.
3. Kumpį plėšyti juostelėmis taip, kad būtų galima apjuosti visą datulę vieną kartą. Nereikia vynioti storai, nes kitaip kumpis gerai neapkeps. Ir tada persmeigti dantų krapštuku kiekvieną datulę, kad kumpis ir sūris laikytusi vietoje.
4. Įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos dėti datules ir kepti pečiuje apie 15 minučių naudojant karšto oro funkciją. Reikia stebėti, kad kumpis nesudegtų. Šiek tiek daugiau pakepus vytintas kumpis įgauna dūmo skonio ir kvapo, kuris dar labiau pageriną visą skonį, sūris išsilydo, datulės karamelizuojasi ir viskas susilieja į vieną tobulą skonių sprogimą burnoje. 🙂

Kelias datules kepiau keptuvėje palyginimui. Galiu teigti, kad tinka ir orkaitė, ir keptuvė, bet gal orkaitėje šiek tiek geriau, nes sūris geriau pasilydo ir kumpis geriau apkepa, keptuvė šiek tiek greitesnis variantas, jei tingisi kaisti pečių. 🙂

Pagerinimai ir patarimai:
*Vietoje kumpio galima naudoti šoninę, jei norisi daugiau riebaliuko, bet man jo čia tikrai netrūko nuo sūrio. Jau čia kaip jums patinka.
*Vietoje ožkos sūrio ar brie galima naudoti kitokį minkštą ir baltą sūrį. Dėl fermentinio nežinau, turbūt jis čia nelabai tiktų, nes neturi tokios tekstūros.
*Toks užkandis labai tinka prie vyno taurės.
*Datules galima įdaryti sūriu ir tiesiog valgyti vienas, be kumpio, nekeptas.
*Galima įdaryti riešutais, varške, saulėje džiovintais pomidorais ir bazilikais, jau čia kiek toli fantazija neša. 🙂