Sveikuoliški sausainiai be papildomo cukraus

Griebk sausainį. Jis sveikas, traškus ir neprižadins amžinai giliai tūnančio kirmino, kuris liepia suvalgyti ką nors kaloringo. Šįkart saldumas išėjo atostogų ir užleido vietą riešutam ir visokiom sėklom, dar keliom razinom  ir spanguolėm. Jei nemėgstat pastarųjų, galit visai nedėti. Norisi saldumo? Nors mano idėja buvo daryti be papildomo cukraus, ne bėda, galima dėti medaus, agavų sirupo ar net bananą. Veganiškas variantas? Žinoma, jei vietoje kiaušinio įdėsit mirkytas chia sėklas. Labai puikus užkandis į darbą, studijas, kai norisi kažkuo papildyti kavos ritualą, o gal tiesiog pusryčiam prie arbatos. Jau sugundžiau?

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~45 min. ~15 sausainių

 

Apie 15 nedidelių sausainių reikia:

1,5 puodelio (apie 200 g) avižinių dribsnių (ne greitai paruošiamų)
100 ml aliejaus (paskui pagalvojau, kad galima sumažinti iki kokių 70-80ml)
1 kiaušinis (vegan variantui  – pamirkykit porą šaukštų chia sėklų su vandeniu, apie 15min)
2-3 v.š. sezamo sėklų
sauja karijų ir pinijų riešutų
2 v.š. saulėgrąžų
sauja spanguolių ir razinų
4-5 v.š. speltos arba ruginių miltų
1 a.š. kepimo miltelių

1. Orkaitę įkaitinti iki 190 laipsnių.
2. Avižinius dribsnius reikėtų susmulkinti su blenderiu ar kitu įrenginiu, bet ne iki miltų, o tik kad susismulkintų šiek tiek.
3. Avižinius dribsnius sumaišyti su sezamo sėklomis, kepimo milteliais, miltais. Atskirai išplakti kiaušinius su aliejumi, kad būtų vientisa masė.
4.Supilti aliejaus  ir kiaušinių mišinį į avižinius dribsnius, suberti nuplautas razinas ir spanguoles, riešutus ir viską gerai išmaišyti iki vientisos masės.
5. Dėti ant kepimo popierumi ištiestos skardos po šaukštą tešlos ir formuoti nedidelius sausainius. Jie labai daug nesiplečia ir tris kartus nepadidėja kepdami, todėl labai didelių tarpų nereikia. Kepti apie pusvalandį, kol gražiai paruduos, o ištrauktus palikti pravėsti ir sutvirtėti. 🙂

 

Idėjos eksperimentams:

*galima įtarkuoti apelsino arba citrinos žievelę aromatingiems sausainiams
*galit dėti kokius kitokius mėgstamus riešutus, džiovintus vaisius ar sėklas