Rudeniškas makaronų ir moliūgo apkepas

Gulėjo vienišas išpjaustytas moliūgas, tad nusprendžiau aš jį pabaigti ir iškepti jį su makaronais, ale apkepą. Internetuose pilna visokių tokių apkepų, nes dabar pats tas moliūgų metas. Taigi, štai mano variantas, patiko net mėsėdžiui vyrui, tad tikrai labai rekomenduoju kaip vegetariškų pietų variantą, jei norisi kažko šilto, bet nesunkaus, bet sotaus. Likusį apkepą galima pašildyti keptuvėje kitą dieną ir jis tikrai netampa prastesnis. Pabandykit, jei turit vienišą moliūgą ir nežinot, kur jį panaudot.

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~1,5 val. 3-4

 

3-4 porcijoms reikia:

  • kokio trečdalio nedidelio moliūgo,
  • ~300 g mėgstamų makaronų (naudojau ekologiškus vamzdelius),
  • daug daug tarkuoto kietojo sūrio (naudokit kokį mėgstat, bet kietas sūris čia labai superiniai tinka),
  • šiek tiek pieno (nebūtina, bet jis duoda dar daugiau kremiškumo apkepui, galima vietoje jo naudoti ir vandenį),
  • žiupsnio česnako granulių arba miltelių,
  • 1 a. š. maltos paprikos,
  • saujos džiovintų bazilikų,
  • druska, pipirai
    *naudokit ir kitus turimus prieskonius (labai tiktų ir aštresnis pipiras arba raudonėlis)

Pirmiausia darbas su moliūgu: reikia iš jo padaryti piure. Geriausia, jį supjaustyti gabalais, išskaptuoti ir dėti ant skardos ir į pečių. Orkaitė turi būti įkaitusi iki 200 laipsnių. Kepti moliūgą reikia apie valandą. Tada ištraukus šiek tiek atvėsinti, kad būtų galima paimti į rankas ir nulupti odelę. Tą padaryti bus labai lengva, kai ji bus suminkštėjusi. Nulupkit odelę, moliūgą dėkit į indą ir sutrinkit iki košės, pabarstykit prieskoniais ir viskas. 🙂

1. Pasiruošus moliūgą, galima išvirti makaronus. Verdu juos al dente, užpildama verdančiu vandeniu iš arbatinuko, nes taip greičiau. 🙂
2. Kol makaronai verda, susitarkuoti sūrį, jei netarkuotas.
3. Išvirusius makaronus suversti į paprieskoniuotą moliūgą, sudėti porą saujų sūrio ir išmaišyti. Jei nesimaišo ir labai tiršta, galima įpilti šiek tiek pieno arba vandens. Makaronai turi apsivelti moliūgu ir sūriu, bet masė neturi būti sausa, kitaip makaronai iškeps kieti ir bus nemalonu valgyti, tad galima įpilti ir šiek tiek daugiau pieno, nes kepdami jie vis tiek sugers skystį.
4. Makaronų masę dėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, dar pabarstyti sūrio ant viršaus ir kepti orkaitėje (200 laipsnių) apie pusvalandį, kol sūris gražiai išsilydys ir apkeps. Skanaus. 🙂

*Galima susitrinti net ir visą moliūgą ar daugiau nei trečdalį ir pasilikti trinto moliūgo kitiems patiekalams: kepiniams, dėti trintą moliūgą į rytines košes, kiaušinienes, kepti daržovių apkepus ir eksperimentuoti ieškant naujų skonių. 🙂