Pyragas su braškėmis

Jau senokai kažką rašiau, kepiau ar dariau. Nieko ypatingo negaminau. Žinot, tas pats per tą patį. Salotos, mėsos, sriubos, dar kažkas. Ypač šaltibarščiai ėjo į trasą toj karštybėj vasaros. Dabar atvėsus orams ir pasipylus braškių derliui norisi ir kažką prakepti. Gaila, kad sezonas greit baigiasi. Šįkart paeksperimentavau su žemės riešutų miltais (turbūt labai panašūs į migdolų miltus, tik daugiau to riešutiško aromato), tai super jie čia tinka. Duoda daugiau drėgmės ir labai gero aromato iškepus. Pabandykit. Turėtų būt dieviška su stikline pieno 🙂

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
Apie valandą 8-9 nemaži gabaliukai

 

Vienam apvaliam pyragui:

~400 g braškių (mano mažesnės buvo, jei didesnės, tai galima mažiau),
4 kiaušinių,
pusės pakelio sviesto,
šlakelio pieno,
2-3 v. š. medaus/rudo cukraus (žiūrėkit, kiek norit saldumo. Aš dėjau porą nemažų šaukštų medaus. Jei braškės labai saldžios arba kaip tik mažiau saldumo turi, tai galit dėt 3. Žiūrėkit, pagal save, kiek daug saldumo pyraguose norit),
100 g žemės riešutų miltų (tinka ir kitokie panašūs miltai (migdolų, avižų)),
100 g kvietinių miltų (naudojau Augos, viso grūdo),
šaukštelis kepimo miltelių, maltos vanilės, vanilinio cukraus (nebūtina),

1. Sviestą dėti į puodą ir uždėti ant nedidelės ugnies, kad ištirptų. Palikti pravėsti.
2. Kol sviestas vėsta, galima nuplauti braškes, nuimti kotelius. Jei braškės nėra labai saldžios, galima dar pabarstyti rudu arba paprastu cukrumi (1-2 šaukštais) ir atidėti atskirai. Aš dar palaisčiau šlakeliu citrinos sulčių, kad subalansuotų saldumą.
3. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, vanile ir vaniliniu cukrumi.
4. Į sviestą dėti medų arba cukrų, išmaišyti, kol patirps.
5. Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Baltymus labai gerai išplakti mikseriu iki baltų putų, kad apvertus indą jie stovėtų savo vietoj. 😀 Juokauju. Tiek daug nebūtina, bet kuo geriau bus išplakti baltymai, tuo puresnis ir minkštesnis bus pyragas.
6. Trynius dėti į pravėsusį sviesto ir medaus arba cukraus mišinį, išmaišyti. Įpilti šlakelį pieno. Visą masę pilti į miltus ir gerai išmaišyti, kol nebeliks sausų miltų. Jei masė per skysta, galima įdėti dar kokius 50 g kvietinių miltų, kol tešla pasidarys panaši į blynų tešlą, tokia potirštė, bet neskysta. Bet turi lengvai maišytis.
7. Į tešlą labai atsargiai per kelis kartus įmaišyti baltymus, kad nesubliukštų ir masė padidėtų kelis kartus ir pasidarytų puri. Tešlą pilti į apvalią (26 cm) formą ir atsargiai palyginti šaukštu.
8. Ant viršaus supjaustyti braškes. Jei didesnės, galima pjaustyti per pusę ir dar per pusę. Jei mažiukės, galima tik per pusę. Nepagailėkit braškių ant viršaus. Jos gi pyrago žvaigždė 🙂 Dėti į įkaitusį pečių (iki 180 laipsnių) ir kepti 40-45 minutes, kol gražiai pakils, braškės pasileis visu grožiu. Įkištas dantų krapštukas į tešlą turi būti sausas. Ištraukti, palikti pravėsti, pabarstyti cukraus pudra dėl grožio (nebūtina) ir ragauti. Skanaus!