Paprasti, bet neprasti grikių kukuliai (galima kepti ir grikių blynus)

Prisiminiau, kad seniai valgiau grikius. Nebedaug turėjau ir atsargų spintelėj, tad teko nusipirkti ir išbandyti štai tokį dalyką: grikių kukulius. Originaliai turėjo būti blynai, bet puode užpyliau tiek daug grikių, kad teko suktis iš padėties ir kepti kukulius. Tikrai nebūčiau tiek ilgai išstovėjusi prie keptuvės kepdama po tris blynus vienoje keptuvėje. Na, nebent grikių būtų buvę mažiau. Geroji dalis ta, kad pasidarius daugiau tokių kukulių, juos galima pasilikti ir kitai dienai, ar likutį suvalgyti vakare, jei valgysit pietums. Beje, jie skanūs ir šalti, tad net nebūtina šildyti jei tingit. O jei šildyti nebūtina, vadinasi, galima drąsiai neštis į darbą pietų dėžutėje. Išbandykit 😉

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~1 val. Apie 30 nedidelių kukulių

 

daug mažų kukulių:

10-12 šaukštų grikių (nevirtų) (iš akies pyliau, tai grikiai išbrinko iki pat puodo viršaus ir tų kukulių labai daug išeina iš tokio kiekio, jei norit dviem dienom pasiruošti pietų, tai drąsiai tada pilkit, nepagailėkit jų),
3-4 kiaušinių,
4-5 šaukštai miltų (naudojau speltos, bet tinka ir kvietiniai, kukurūzų, reikia kad surištų masę),
1 nemažos morkos,
1 svogūno,
kelių skiltelių česnako,
saujos tarkuoto sūrio (nebūtina)
druska, pipirai pagal skonį,
pundelis petražolių,
keli svogūno laiškai,
žiupsnis aitriosios paprikos (jei mėgstat aštriau, galit nepagailėt, aš nedėjau daug),
pusė šaukštelio kalendros, ciberžolės

1. Jei žinau, kad kitą dieną kažką gaminsiu su grikiais, visada juos pasiruošiu iš vakaro, tada nebereikia virti, tik pašildyti reikia, jei ruošit košę, pavyzdžiui. Taigi, grikius suberti į puodą ir užpilti vandeniu, kad apsemtų, palikti per naktį, kad išbrinktų. O jei to nepadarėt, tuomet išvirkit juos su žiupsneliu druskos.
2. Jei mirkėt grikius, kai norėsit jau gaminti, perplauti vandeniu, nupilti likutį vandens, sudėti į atskirą indą.
3. Susmulkinti svogūną, česnaką, sutarkuoti morką. Keptuvėje įkaitinti gabaliuką lydyto sviesto arba aliejaus (galima naudoti ir kokosų, ir saulėgrąžų aliejų). Pakepinti svogūną ir česnaką, kol gražiai apkeps ir pagels. Suberti ten morkas ir apkepti kartu viską, pamaišant, kol morkos pradės kepti ir minkštėti. Žiūrėkit, kad nedegtų. Apkeptą masę dėti į grikius ir išmaišyti.

4. Orkaitę įkaitinti iki 190 laipsnių. rutuliukus formuoti ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. kepti apie 25-30 minutes, kol apskrus viršus. galima patikrinti ištraukus ar laikosi ir nebyra. jie bus iš išorės gražiai apkepę, o viduje minkšti.

 

Idėjos ir patarimai

* Kadangi turėjau kosmosą grikių (nepaskaičiavau kiekio ir jie išbrinko iki pat puodo viršaus), išėjo labai daug rutuliukų ir dar kokie 9 blynai keptuvėj, nes nebetilpo į skardą, tad jei netingit ir turit daugiau negu vieną keptuvę, galit kepti ir keptuvėj.
* valgėm su raugintais agurkėliais ir jogurtu. Jogurtą galima pagardinti druska, pipirais ir krapais, arba net česnaku, kad būtų kaip česnakinis padažas, jis čia labai tinka. Galima valgyti ir vienus, arba šalia pasidaryti gaivių salotų.
* Jie skanūs ir šalti, tad gali būti ir kaip užkandis kitai dienai.