Orkaitėje kepti avinžirniai: sveikesnis užkandis (gali būti ir saldus, ir sūrus)

Užkandžio istorija tokia, kad kažkada kai dariau troškinį, dingtelėjo, kad būtų labai skanu pakepti juos orkaitėje ir padaryti užkandį prie alaus ar vyno. Ir štai jis čia. Geriausia dalis ta, kad galima juos daryti tiek saldžius, tiek sūrius, atsižvelgiant į prieskonių spintelės turinį. Ką turit, tą dedat, pagal skonį ir norą, tinka viskas. Beje, jais galima gardinti ir salotas!

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
2-3 val. džiovinimui, ~45 min. kepimuiNedidelis dubenėlis

 

vienam nedideliam dubenėliui:

*daug daug avinžirnių (dėjau iš akies, tikslaus kiekio nežinau, gal kokios 3 stiklinės, kiek norit užkandžio, tiek ir dėkit)
*poros šaukštų alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus,
*pusė šaukštelio druskos,
*mėgstamų prieskonių (naudojau česnakinius pipirus, kario prieskonius, raudonėlį ir džiovintą baziliką)

1. Jei kažką ruošiu su avinžirniais, aš juos visada užmerkiu iš vakaro, tada jie išverda per kokias 5 minutes. Jei pamiršot užmerkti, tai išvirkit. Galbūt būtų galima naudoti ir konservuotus, bet nežinau kaip su tokiais būtų, tad jei bandysit, pasidalinkit rezultatu. 🙂 Kaip patikrinti ar išvirė: suspauskit tarp pirštų, jei pasidalina perpus, bet turi šiek tiek kietumo, puiku, išvirė.
2. Išvirusius avinžirnius reikia gerai nusausinti ir palikti juos gerai nudžiūti kelioms valandoms. Iš pradžių išbėriau ant popierinių rankšluoščių ir gerai nusausinau, o tada palikau ant virtuvinės šluostės ant kepimo skardos. Reikėtų leisti jiems apdžiūti kokias 2-3 valandas, kad iškepę būtų traškūs.
3. Praėjus laikui ir avinžirniams apdžiūvus, suberkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir išmaišykite. Nedėkit kitų prieskonių, juos reikia dėti kai avinžirniai iškeps.
4. Avinžirnius reikia kepti apie 45 minutes, iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus. Praėjus pusei laiko, galima pamaišyti mentele, kad tolygiai apkeptų. Šiame etape matysite, kad jau jie bus kietoki, reiškiasi kepa puikiai. 🙂
5. Kai jau avinžirniai bus apskrudę, traukit iš pečiaus, berkit į indą, pabarstykite mėgstamų prieskonių, kol dar šilti. Ragaukit, derinkit prieskonius pagal savo skonį. Jei norisi saldaus užkandžio, galima pašlakstyti klevų ar kitokio sirupo, pagardinti cinamonu. Kai jau pabarstysit prieskonius, vėl paskleiskit ant skardos ir leiskit atvėsti. Vėsdami jie pasidarys dar traškesni.
*Skaniausia suvalgyti iškart, bet tą bus nesunku padaryti, nes tikrai labai skanūs, bet ir kitą dieną dar yra tokie pat traškūs ir gardūs 🙂