(ne)aštri čili sriuba su jautiena

Kai lauke šalta, norisi kažko šilto, sotaus, komfortiško. Tam labai tinka sriuba, o ypač šita – tiršta, soti ir labai skani. Be jokios pagalbos sriubą vienam galima paruošti per maždaug valandą, o pavalgyti kokius 3-4 kartus – drąsiai. Aišku, skaniausia tai, kas šviežia, bet net ir pašildyta, šita sriuba yra tikrai skani. Susitaupo laiko 😉 Be to, labai tinka valgyti su skrudinta čiabata ir ant jos patrintu česnaku. Šįkart nebeturėjom, tad valgėm su juoda rugine duona su saulėgrąžomis.

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~1 val. 3-4

 

Nemažam puodui sriubos:

500 g maltos jautienos (galima naudoti ir kitą mėgstamą maltą mėsą, bet čia su jautiena turbūt geriausiai gaunasi),
400 g skardinės pomidorų savo sultyse + 2-3 žali, geriausia labai minkšti (jei tokių turit dar ant palangės, puikiai čia tinka),
1 nedidelio svogūno,
2 nedidelių morkų,
400 g pupelių padaže (naudojau „Augos“ raudonas pupeles, galima naudoti ir pupeles skardinėse),
kelių česnako skiltelių, tarkuoto sūrio pabaigai (tinka ir kietas, ir fermentinis, pastarasis geriau tįsta),
1 sultinio kubelio (ištirpino standartiniame arbatos puodelyje),
kelios saujos šviežio baziliko
Prieskoniai mėsai: česnakiniai pipirai, kalendra, šiek tiek druskos, keli šviežios petražolės lapeliai
Į pomidorus: alyvuogių aliejaus, baziliko, druskos, čili pipirų (pagal norimą aštrumą, daugiau ar mažiau, pagal skonį), malto česnako

  1. Maltą mėsą sudėti į didelį indą, suberti prieskonius, įpilti kelis šaukštus ekologiško saulėgrąžų aliejaus ir gerai išminkyti rankomis.
  2. Į kitą dubenį supilti pomidorus iš skardinės, įpjaustyti kelis žalius, įpilti kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, suplėšyti ir sudėti šviežius baziliko lapelius, išmaišyti. Dar dėjau malto česnako, šiek tiek aštrių pipiriukų. Jei mėgstat aštriau, galit dėti daugiau.
  3. Susmulkinti svogūną, česnaką, griežinėliais supjaustyti morkas.
  4. Į puodelį (250 ml) sutrupinti sultinio kubelį ir užpilti verdančiu vandeniu iš arbatinio, gerai išmaišyti.
  5. Įkaitinti keptuvę ir suberti maltą mėsą. Apkepti kelias minutes, kol mėsa apskrus ir suberti ją į puodą, kurioje virsite sriubą. Į tą patį puodą supilti pupeles ir pomidorų masę.
  6. Toje pačioje keptuvėje pakepinti svogūną ir česnaką, kol pradės geltonuoti. Suberti morkas ir užpilti šlakelį sultinio, kad nedegtų, ir pakepti, kol viskas pradės minkštėti.
  7. Į puodą su jautiena suberti apkeptus svogūnus su morkomis. Užpilti likusią dalį sultinio, išmaišyti ir dėti virti ant nedidelės ugnies 15–20 minučių, kol viskas susilies į nuostabių skonių ir kvapų harmoniją. Ragaukit, žiūrėkit, ar ko nors netrūksta. Patiekiant pabarstyti tarkuoto sūrio ir skanauti. 🙂