Internete jau turbūt matėt sklandančius veganiškų tinginių receptus. Šitas mano bandymas jau antras. Pirmą kartą parduotuvėj nebuvo klasikinių „Gaidelio“ sausainių, tad maišiau kitokius „Gaidelio“ ir „Selgos“. Gavosi tikrai labai gerai, tad net jei ir nerastumėt klasikinio tinginio sausainių tikrai galit bandyt su kitokiais. Šis tinginys geras tuo, kad vietoje sviesto dedamas kokosų pienas. Dėl jo tinginio tekstūra išeina labai šokoladinė, šiek tiek klampi ir tiesiog tirpsta burnoje. Pabandykit 🙂
Gaminimo laikas Porcijos Sudėtingumas
Iki 30 min. + laikymas per naktį šaldytuve Daug mažų gabaliukų
vienam tinginiui (daug nedidelių gabaliukų):
* 2,5 pakelio „Gaidelio“ sausainių,
* skardinės kokosų pieno
(to riebaus, ekologiško, kur nėra visokių nesąmonių, skaitykit sudėtį, jame neturi būti visokių stabilizatorių ir dervų),
* 2 plytelės juodo šokolado (geriau naudoti tokį, kuriame yra 70 ar daugiau proc. kakavos. Naudojau „Pergalės“, jis puikiai tinka, nes jame nėra kitos kilmės pieno riebalų)
* šaukštas geros kokybiškos, nesaldintos kakavos,
* rudas/baltas cukrus, sirupas – pasirinktinai. (jei norit kad tinginio kartumas būtų švelnesnis, dėkit daugiau cukraus pagal skonį, kiek mėgstat kartumo, aš dėjau 2 šaukštus rudo cukraus. gavosi ne per saldus, švelniai kakavinis tinginys)
*galima dar papildyti riešutais, razinomis, ar džiovintais vaisiais
1. Dideliame inde sutrupinti sausainius į nedidelius gabaliukus.
2. Puode užvirti šiek tiek vandens (aš užkaičiau arbatinyje vandens ir pripyliau į puodą, kad būtų greičiau), dėti ant viršaus kitą indelį, kuriame tirpdysim šokoladą. Naudojau visai paprastą metalinį dubenėlį. Sulaužyti į dubenėlį šokoladą ir dėti ant puodo, Užkaisti ant mažos ugnies ir tirpdyti tirpdyti, kol pradės gražiai lydytis. Šiek tiek pamaišant išlydyti šokoladą ir tada dėti cukrų (kiek mėgstat. Galit šiek tiek atsargiai, nes karšta, paragauti ir žiūrėti, kokio kartumo-saldumo santykio norit. Tiktų ir koks sirupas ar net medus, galit paeksperimentuoti). Maišyti maišyti, kol cukrus pratirps. Dėti šaukštą kakavos, išmaišyti. Masė darysis tiršta, nereikia išsigąsti, maišykit, kol pasidarys vientisesnė.
3. Gerai supurtyti kokosų pieno skardinę, jei ji stovėjo šaltai, jei stovėjo kambario temperatūroj, dar geriau, nes nebus didelių gabalų. Gerai papurčius, supilti į šokoladą ir maišyti maišyti maišyti, kol masė taps graži ir vientisa. turi būti kuo mažiau gabaliukų, kokosų pienas turi gražiai ištirpti ir susijungti su šokoladu į gražią vientisą masę. Kai taip nutiks, jau galima nukelti nuo puodo ir dar kelias minutes pamaišant atvėsinti.
4. Pasiruošti formą į kurią dėsit tinginį. Aš naudojau stiklinę nedidelę stačiakampę formą ir išklojau ją kepimo popieriumi.
5. Supilti šokolado masę ant sausainių ir išmaišyti, kol visi sausainiai pasidengs šokoladu. Šiame etape galima įmaišyti ir kepintus/sūdytus riešutus, džiovintus vaisius, bet jie nebūtini, tik papildomas paturbinimas. Masė gali pasirodyti kiek skystoka, bet nesijaudinkit, ji tikrai sustings. Tik reikės šaldytuve palaikyti per naktį, tad geriausia tokį tinginį daryti iš vakaro, kad ryte jau prie kavos galėtumėt paragaut 🙂
6. Taigi, išmaišius sausinius, pilti į formą, gražiai tolygiai šaukštu paskirstyti ir viskas. Palaukiam, kol pravės, kai prisilietus prie formos ji bus vos vos šilta, galima dėti į šaldytuvą nakčiai.
Ryte supjaustyti norimo dydžio gabaliukais ir skanauti. tik atsargiai, kad nepadaugintumėt 🙂