Kuskuso rutuliukai/falafeliai su salotomis

Šių rutuliukų/falafelių istorija ta, kad visiškai eksperimentavau iš to, ką turėjau šaldytuve. Retai norisi valgyti tą mėsą, bet vis norisi kažko naujo, kažko neragauto, kažko kitaip. Kartais labai pavargstu nuo galvojimo, ką valgyti. O kartais reikia turbūt tiesiog mažiau galvoti ir idėjos pačios ateina į galvą. Tai štai pristatau jums kuskuso rutuliukus, kurie labai skanūs su salotomis. Be to, tiktų ir kaip užkandis prie penktadienio filmo. Būtų labai skanu ir su česnakiniu jogurto padažu. Pabandykit. 🙂

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~1 val.apie 25 rutuliukai

 

25 rutuliukams reikia:

2 stiklinių kuskuso (naudojau tą seną sovietmečio palikimo stiklinę, tikriausiai daugelis ją dar turit namuose),
pusės didesnio svogūno arba vieno mažesnio,
kelių česnako skiltelių,
kelių svogūno laiškų,
kelių šakelių petražolių ir krapų,
1 sultinio kubelio (naudojau ekologišką vištienos),
50 g džiūvėsėlių (galima keisti turimais miltais),
kelių saujų tarkuoto „Džiugo“ sūrio (galima naudoti ir kitą mėgstamą fermentinį sūrį),
3 kiaušinių,
pusės šaukštelio aitrios paprikos (jei mėgstat aštriau, galima dėti daugiau, pagal skonį),
1 a.š. ciberžolės,
1 a.š. saldžios paprikos miltelių,
pipirų, druskos pagal skonį

Salotos

Mėgstamų salotų lapų (naudojau mixą),
vyšninių pomidoriukų,
pusės ilgo agurko arba kelių nedidelių,
1 didesnės morkos

Salotas nuplauti, suplėšyti į dubenį. Supjaustyti agurką ir pomidorus, sudėti į salotas. Morką sutarkuoti, suberti kartu prie visų. Aplaistyti pora šaukštų kepintų sezamų aliejaus, pabarstyti druska ir pipirais pagal skonį. Dėti šaukštą sojos padažo, apšlakstyti tirštu balzamiko actu, užlašinti šiek tiek citrinos sulčių. Į sausą keptuvę dėti šaukštą sezamų sėklų, jas šiek tiek pakepinti, kol pradės rausti ir suberti ant salotų.

*galima salotas tiesiog aplaistyti alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir pabarstyti druska ir pipirais – paprastai, bet ir taip skanu, jei neturit mano surašytų ingredientų 🙂

1. Į didesnį arbatos puodelį sutrupinti sultinio kubelį. Užvirti vandenį arbatinyje ir užpilti sultinį, gerai išmaišyti ir su juo užpilti kuskusą nedideliame puode. Jei trūksta skysčio, dar galima įpilti šiek tiek vandens iš arbatinio. Kuskusas turi būti apsemtas per kokius du pirštus. Uždengti ir palikti išbrinkti kokiom 10-15 minučių.
2. Kol kuskusas brinksta, galima susmulkinti laiškus, petražoles, krapus, svogūną ir česnaką.
3. Išbrinkus kuskusui, suberti ten smulkintus krapus, petražoles ir svogūnų laiškus. Pabarstyti druskos, pipirų, paprikos, aitrios paprikos (jei naudojat), ciberžolės. Išmaišyti, palikti, kol pravės.
4. Kol kuskusas vėsta, galima keptuvėje ant gabaliuko sviesto pakepinti smulkintą svogūną ir česnaką. Kadangi neturėjau šviežio česnako į kuskusą dėjau česnako granules, bet čia labai tinka ir šviežias, tad drąsiai pakepinkit, kol gražiai pagels ir sumeskit į kuskusą, išmaišykit. Paragaukit, jei dar kažko trūksta, dadėkit pagal skonį.
5. Pravėsus kuskusui, suberti džiūvėsėlius, išmaišyti. Sumušti kiaušinius, sutarkuoti sūrį, jei netarkuotas ir sudėti. išmaišyti. Masė turi būti tirštoka. Šitame etape jau turėtumėt matyti, kad galima bus formuoti rutuliukus. Masė turi būti tvirta, nebyrėti.

6. Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių. Pasiruošti skardą ir iškloti ją kepimo popieriumi. drėgnomis rankomis arba matavimo kaušeliu formuoti nedidelius rutuliukus. Juos galima ir pavolioti džiūvėsėliuose, kad būtų daugiau traškumo. Eksperimento dėlei vienus voliojau, kitus ne. Ir taip ir taip skanu. gal kitą kartą nevoliočiau visai, nes ir be jų jie gaunasi švelniai traškūs išorėje. Suformuotus rutuliukus dar galima lengvai patepti alyvuogių aliejumi ir dėti į pečių 35 minutėm, kol gražiai paskrus. Paskutines 5 minutes nustačiau kaitinimą iš viršaus, kad daugiau paskrustų.

Eksperimentams:
* jie skanūs ir šalti, tad galima drąsiai neštis kitą dieną į darbą pietų dėžutėje su salotomis;
* labai geras užkandis + baltas česnakinis padažiukas. O gal saldžiarūgštis?
* gali būti ir kaip pagardas prie kitų daržovių patiekalų;