Šeštadienį valgėm kalakutienos kukulius su ryžiais, o šiandien – lengvai, paprastai ir be mėsos: kepti pievagrybiai su varške. Niekad nebuvau tokio dalyko dariusi, tad buvo visiškas eksperimentas. Parduotuvėje kaip tik užmatėm didelius pievagrybius ir kilo mintis juos įdaryti lengviems pietums. Labai tiktų ir vakarienei. Manau, skanūs būtų ir šalti. Kadangi dar viriau brokolio sriubą, nedarėm daug pievagrybių, po kelis kiekvienam. Jei norėsit daugiau, tai kiekį didinkit atitinkamai pagal porcijų kiekį. Jei nesinori mėsos, pabandykit. Nenusivilsit 🙂
Gaminimo laikas Porcijos Sudėtingumas
~50 min. 7 pievagrybiai
DVIEMS PORCIJOMS (7 PIEVAGRYBIAI)
7 didelių pievagrybių (po lygiai nesigavo, valgiau 3, o vyras – 4, tad jei norit daugiau/mažiau, reguliuokite kiekį pagal save),
~400 g liesos varškės (jei darysit daugiau pievagrybių, didinkit varškės kiekį atitinkamai),
2 a. š. smulkintų saulėje džiovintų pomidorų,
1-2 skiltelių česnako,
kelių svogūnų laiškų,
pundelio šviežių petražolių ir krapų,
druskos, pipirų pagal skonį,
tarkuoto „Džiugo“ šiek tiek į varškės masę ir šiek tiek pabarstymui ant viršaus (galima keisti kitu mėgstamu sūriu)
1. Pievagrybius gerai nuplauti, galima nulupti odelę, jei nelabai graži. Atsargiai išskaptuoti vidų peiliu arba šaukšteliu, stengtis nepradurti, kad būtų galima gražiai įdaryti. Palikti, kad gerai nudžiūtų, turbūt galima ir pabarstyti druskos, kad ištrauktų skysčio. Mes to nedarėm, tiesiog gerai nusausinom. Nors kepant ir išleidžia to vandens kažkiek, tas tikrai negadino skonio. Kaip tik geriau, kad nebuvo sausi.
2. Varškę sudėti į dubenį, susmulkinti česnaką, petražoles, svogūnų laiškus ir sudėti į varškę. Sudėti saulėje džiovintus pomidorus, įberti pipirų ir druskos. Įdėti saują ar dvi tarkuoto sūrio. Išmaišyti. Galima įpilti porą šaukštų saulėgrąžų aliejaus.
3. Sudėti pievagrybius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, įdaryti varške, dar galima pabarstyti šiek tiek sūrio. Įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių ir dėti kepti apie 20-25 minutes, kol sūris išsilydys ir apskrus.
Pastebėjimai ir idėjos:
*galima įdaryti ir mažesnius pievagrybius užkandžiui arba garnyrui prie kitų patiekalų, galbūt daugiau darbo, bet manau visiškai verta. Toks dalykas gali būti ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip papildas, ar tiesiog užkandis penktadienį prie tonizuojančio gėrimo;
*kepant pievagrybiai (galbūt ir varškė kažkiek prisideda) išleidžia vandens. Bijojau, kad sugadins visą reikalą, bet nieko neatsitiko. Nebuvo nei sausi, nei per daug šlapi, pats tas;
*galima įdaryti ir rikota su apkeptais špinatais, tiesiog daržovių mix’u, kaip jau fantazija išneša 🙂