Kaloringa, nuodėminga ir nuostabi lazanija

Dievinu lazaniją ir tikrai nesigailiu, nes ji yra nuostabus dalykas. Ji tikrai ne veltui yra mėgstamiausias Garfildo patiekalas. Retai ją gaminu, nes baltasis bešamelio padažas yra mano „nemesis“, nors jau paskutinius kelis kartus visai gerai pavyko padaryti nesukčiaujant ir neperkošiant jo per sietelį, kad neliktų gumulų. Tik labai svarbu greitis. Ir, žinoma, antra pora rankų 🙂 Dviese visas procesas vyksta daug greičiau. Šita lazanija savo ingredientais tikrai nėra mandra, viskas labai paprastai. Svarbiausias niuansas – gera malta mėsa (naudojau ekologišką jautieną). 

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~60 min.4-5

 

Vienai didelei kvadratinei lazanijai:

~600 g maltos kokybiškos jautienos,
lazanijos lakštų,
1 stiklainio Beatos padažo „tikras italas“ (su šitu padažu lazanija išeina greičiau ir skonis būna puikus),
2 nedidelių morkų,
1 svogūno,
kelių skiltelių česnako,
mėsos prieskonių (naudokit ką turit ir mėgstat, nėra didelio skirtumo),
šaukštelio ghee sviesto kepimui,
daug tarkuoto sūrio (sauja į bešamelio padažą, kelios saujos ant viršaus pabaigoje, naudokit kokį mėgstat fermentinį sūrį)
sultinio kubelio,
druskos ir pipirų pagal skonį

Bešamelio padažas

Padažui reikia: 
~350 ml pieno, 1 v. š. sviesto, 1 v.š. miltų (naudojau speltos pilno grūdo miltus, bet tinka bet kokie kokius turit)
Puode išlydyti sviestą, berti šaukštą miltų ir iškart maišyti, kad nesušoktų į gumulėlius ir pilti pamažu pieną. Ir maišyti maišyti maišyti. Ilgai maišyti. Kai padažas pavirs ir pradės po truputį tirštėti, maišyti toliau, sudėti porą saujų tarkuoto sūrio ir maišyti maišyti. Čia praverstų pagalba iš šono. 🙂 

1. Maltą mėsą dubenyje gausiai pabarstyti mėgstamais prieskoniais kokius naudojat mėsai. Naudojau česnakinius pipirus, raudonėlį, kalendrą, daug džiovinto baziliko, šiek tiek druskos. Galima aplaistyti šlakeliu alyvuogių aliejaus. Viską išminkyti ir palikti pastovėti kambario temperatūroje, kol pasiruošit kitus ingredientus.
2. Svogūną ir česnaką susmulkinti, morkas sutarkuoti burokine tarka.
3. Į puodą dėti gabalėlį ghee sviesto, palaukti, kol įkais ir ant vidutinės ugnies pakepti svogūną ir česnaką retkarčiais pamaišant, kad nedegtų.
4. Atskirame puodelyje (standartiniame kavos-arbatos puodelyje) sutrupinti sultinio kubelį ir užpylus verdančiu vandeniu išmaišyti. Visada taip darau, nes taip greičiau. 🙂
5. Nuolat maišyti svogūnus ir česnakus kol apkeps, kai šiek tiek išgaruoja skysčio, įpilti sultinio, maišyti, maišyti, kol viskas suminkštės ir sudėti morkas, vėl išmaišyti ir dapilti sultinio, kad viskas pasitroškintų.
6. Įkaitinus keptuvę galima pakepinti mėsą, kad paskrustų ir tada atidėti ją į šoną.
7. Pabaigus kepti svogūną su morkomis, dėti ten mėsą, užpilti pomidorų padažo iš stiklainio ir viską išmaišyti. Leisti pasitroškinti, kad atsiskleistų visi skoniai. Eigoje ragaukit, žiūrėkit ko trūksta ir dadėkit prieskonių, jei norisi. 🙂
8. Galima pasiruošti bešamelio padažą. Skaitykit aukščiau. 🙂

Kai jau visi ingredientai bus paruošti, galit įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių, iškloti kepimo skardą kepimo popieriumi ir dėti lakštus. Aš jų neapverdu, nes suminkštėja procese. Tada dėti jautienos padaže, paskleisti ant lakštų, užpilti kelis šaukštus bešamelio padažo, tada vėl lakštus ir jautieną ir padažą. Ir taip, kol nebeliks nei padažo, nei jautienos. Paskutinis sluoksnis turi būti jautienos. Tada pabarstyti sūrio ir šauti į pečių kokiai 20-25 minutėm, ir stebėti procesą. Jei matysit, kad labai dega lakštų kraštai, pamažinkit temperatūrą. Skanaus 🙂