Jautienos antrekotas (rib eye) su saldžiųjų bulvių piure ir brokoliais

Šiandien labai užsinorėjau mėsos. Tos sultingos, tirpstančios burnoje. Žinot, kaip būna. Taigi, nusipirkom jautienos antrekotą (rib eye), vieną didelį šmotą, kurį padalinau į dvi porcijas. Šita dalis yra dėkinga tuo, kad ji turi riebaliuko, todėl yra sultinga ir minkšta, ir iškepti ją nėra sudėtinga, bet reikia žinoti kelis niuansus. Beje, turiu prisipažinti, kad pirmą kartą valgiau saldžiųjų bulvių (išvis jas pirmą kartą pirkau) košę (piure). Nu žinokit, labai labai skanu. Tikrai. Ir kaip aš to nebandžiau anksčiau. Turbūt jau daugiau prie paprastų bulvių net negrįšiu. Be to, jas ir orkaitėje iškepti su prieskoniais ir taip pat valgyti kaip garnyrą prie bet kokios mėsos – tobulas variantas. 🙂

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~30 min. 2

 

Dvejoms pietų porcijoms reikės:

~400 g antrekoto (rib eye),
4 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių,
1 brokolis,
druska, pipirai,
2 v.š. ghee sviesto,
1 š. alyvuogių aliejaus

Pirmiausia apie mėsą:
*Jei ji stovėjo šaldytuve, būtina palaikyti kambario temperatūroje bent jau pusvalandį, kad ji atšiltų, nes keptuvės karštis nepereis tolygiai per visą kepsnį kepimo metu, ypač tas svarbu, jei norit medium rare.
*Jau šiek tiek atšilusią mėsą pabarstyti pipirais ir druska iš abiejų pusių. Jei turit vieną didelį kepsnį, galit padalinti į dvi dalis, jei valgysite dviese. jei žmonių daugiau, tuomet porcijos turi būti atitinkamos. Na ir mėsą pirksite turbūt tokiam kiekiui žmonių, kiek bus valgytojų. 🙂 Kad ir kiek bebūtų porcijų, su mėsa reikia elgtis taip pat: atšildyti iki kambario temperatūros ir pabarstyti prieskoniais.
*Prieskoniais galima barstyti ir jau iškeptą kepsnį, o kepti tiesiog. 🙂

Saldžiųjų bulvių piure:
1. Bulves nuskusti, perpjauti per pusę ir dėti į puodą. Kad būtų greičiau, aš užverdu vandenį arbatinyje ir užpilu ant viršaus, kad nereikėtų laukti, kol vanduo užvirs. 🙂
2. Bulves verdam, kol suminkštės, nebūtina virti, kol subyrės, patikrinkite peiliu, turi lengvai smigti.
3. Nupylus vandenį dėti šaukštą sviesto, galima įpilti šiek tiek pieno, aš pyliau verdančio vandens. Ir tada trinti su trintuvu: ilgai ir nuobodžiai, kol masė pasidarys vientisa, švelni ir be gumuliukų. Procese įpilkit šiek tiek vandens, kad ji būtų skystesnė. Jei mėgstat tirštesnę, galit daug nepilti. Konsistencija – jūsų reikalas. Svarbu, kad nebūtų gumuliukų, tą lengviau padaryti su vandeniu. 🙂

Mėsos kepimas:
1. Į keptuvę pilam šaukštą alyvuogių aliejaus ir dedam pusę šaukšto ghee sviesto. Įkaitinam keptuvę ant vidutinės ugnies, pavartom, kad aliejus ir ghee susijungtų ir kai jau gerai įkais, dedam savo kepsnius.
2. Kepsnius ant vidutinės ugniės iš vienos pusės kepti apie 5-6 minutes, kol gražiai apskrus. Mėsa neturėtų svilti ir degti. Galima pavartyti ir daugiau, jei matot, kad dega.
3. Iškepusią mėsą dėti ant lėkštės, kad „pailsėtų“ kelias minutes. Kol mėsa ilsisi, galima į lėkštes sudėti košę ir pasiruošti serviravimui. Tada dėti kepsnius į lėkštes ir kas išbėgo ant tos lėkštės, supilti ant kepsnių tarsi padažą. Perpjovus mėsa turėtų būti rusva viduryje. Skanaus. 🙂