Greita bananų duona: be jokių nesąmonių

Užsisukau darbuose, reikaluose, buvau kelionėje ir visai pamiršau, kad reikia dar kažką gaminti. Neseniai dariau savo tobuląjį tinginių tiramisu (receptas čia) ir vakar iškepiau bananų duoną, nes norėjau išgelbėti kelis taškuotus bananus (nemėtom maisto). Ši duona dėkinga tuo, kad greičiausiai visus ingredientus jau turit spintelėje ir šaldytuve, o jei ne, visada galima paeksperimentuoti.

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~60 min. 1 duona

 

Vienai apvaliai duonai:

3 nedidelių gerai prinokusių (ar net taškuotų) bananų,
250 g pilno grūdo speltos miltų,
~4 v.š. avižinių miltų (sumaliau avižinius dribsnius blenderyje),
pusė puodelio pieno,
2 kiaušinių,
2 v. š. skysto medaus,
1 a.š. kepimo miltelių,
1 v. š. cinamono (mėgstu jo daugiau, dėkit pagal save),
70 ml ekologiško saulėgrąžų aliejaus,
saujos graikinių riešutų
(galima papildyti spanguolėm, razinom ar kitais džiovintais vaisiais)

1. Bananus nulupti, sutrinti šakute, sumaišyti su riešutais, cinamonu. Jei dėsit dar kokių nors džiovintų vaisių, galite ir juos įdėti.
2. Kitame inde mušti kiaušinius, supilti aliejų, pieną, dėti medų (jei neskystas, galima šiek tiek pašildyti) ir gerai išplakti mikseriu.
3. Atskirai dubenyje sumaišyti miltus ir kepimo miltelius. Jei neturit avižinių miltų, galit dėti dar kelis šaukštus tų pačių speltos miltų. Kadangi dar spintelėj gulėjo likutis avižinių dirbsnių, sumaliau juos blenderiu iki miltų ir sumaišiau kartu su spelta.
4. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių. Iškloti kepimo formą kepimo popieriumi.
5. Dėti bananus į kiaušinių ir kitų ingredientų mišinį, išmaišyti šaukštu. Pamažu suberti miltus ir viską išmaišyti, kol nebeliks sausų miltų.
6. Sukrėsti masę į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti apie 45 minutes, kol viršus gražiai paruduos, o į vidurį įkištas dantų krapštukas išliks sausas.
Labai skanu prie kavos, pieno, neštis į darbą dėžutėje ar praalkus dienos metu. 🙂 Duona sodri, natūraliai saldi, drėgna, net ir kitą dieną labai skani, dar skanesnė atvėsusi.