Faršu įdarytos paprikos: paprasta ir labai skanu

Kiekvieną savaitgalį tas pats vargas – ką valgom? Pratinu save ir savo būsimą vyrą prie pirkinių sąrašų, nes kitaip apsipirkinėjimas tampa klaidžiojimu po parduotuvę galvojant, ką nusipirkti, gaišti laiką, pradedi nervuotis ir panašiai. Taigi, jau ketvirtadienį pradedu galvoti apie savaitgalį ir kitą savaitę, kad penktadienio apsipirkimas būtų tikslingas. Planavau paprikas kepti šeštadienį, bet planai netikėtai pasikeitė ir valgėm picas mieste (jei kam įdomu, kur, tai „Olive Kitchen“, Akropolyje Kaune. Labai neblogos picos, šiaip). Taigi, kepiau paprikas šiandien. Buvo ir šiek tiek nervo, bet rezultate viskas išėjo labai neblogai. Geriausia tai, kad nebūtina jas įdaryti faršu. Galima naudoti tik daržoves, ryžius ar bolivinę balandą vegetariškam variantui, o vietoje jautienos faršo rinktis kitą mėgstamą maltą mėsą. Pasigaminti tikrai nesunku, o skonis – puikus.

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~1-1,5 val.5-6

 

5-6 porcijoms (po 2 paprikos puses vienam žmogui)

5 paprikų (naudojau dvi didesnes geltonas ir vieną žalią, ir 2 mažesnes raudonas),
400 g maltos jautienos (arba kitos mėgstamos maltos mėsos),
1 morkos,
100 g ryžių,
pusės svogūno,
keli lapeliai šviežios petražolės,
keli svogūno laiškai,
mėgstami prieskoniai mėsai (naudojau česnakinius pipirus, džiovintą baziliką, penkių rūšių pipirų, šiek tiek druskos),
kelios saujos mėgstamo tarkuoto sūrio

1. Jei mėsa buvo laikyta šaldytuve, ištraukit ją šiek tiek anksčiau. Sudėti į dubenį, užpilti porą šaukštų aliejaus ir suberti visus prieskonius, gerai išminkyti rankomis ir palikti kambario temperatūroje.
2. Išvirti ryžius pagal instrukciją ant pakuotės. Paskui juos atvėsinti subėrus į atskirą dubenėlį. Galima pabarstyti šiek tiek druskos pagal skonį ir poreikį.
3. Kol ryžiai verda, galima susmulkinti svogūną, sutarkuoti morką, susmulkinti petražoles ir svogūnų laiškus. Nuplauti paprikas, perpjauti jas per pusę ir atsargiai išimti „vidurius“.
4. Gerai įkaitinti keptuvę ir pakepinti faršą, kol gražiai paskrus, tada atidėti atskirai. Toje pačioje keptuvėje pakepinti svogūnus, kol pagels ir suberti tarkuotą morką. Išmaišyti ir pakepti kelias minutes, kol morkos suminkštės ir palikti neuždengtoje keptuvėje, kad šiek tiek pravėstų.
5. Į atvėsusius ryžius suberti faršą, svogūną su morka, suberti svogūnų laiškus ir petražoles, išmaišyti. Masė bus gana biri.
6. Įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių. Dėtį įdarą į perpjautas paprikas, pabarstyti tarkuoto sūrio, dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, kad jos neapvirstų, gražiai suguldyti ir kepti apie 20-25 minutes, kol sūris apskrus ir paprikos suminkštės. Galima kepti ir šiek tiek ilgiau žemesnėje temperatūroje, kad paprikos labiau suminkštėtų ir paleistų daugiau sulčių. 

Pastebėjimai ir idėjos ateičiai:
*Galima nenaudoti faršo ir vietoje jo naudoti bolivinę balandą ir tuomet nedėti ryžių. Balandos, morkų ir pomidorų įdaras – taip pat gali būti puiki idėja įdarytoms paprikoms.
*Labiausiai šitam reikalui tinka raudonos ir geltonos paprikos, nes jos labiau išleidžia savo sultis, jei ilgiau pakepus, o žalios – tinka mažiausiai, buvo mažiausiai suminkštėjusios ir neturėjo tokio puikaus saldumo, kuris labai čia tiko.
*Įdaras yra ganėtinai birus, tad galima būtų papildyti jį pomidorais, kad būtų daugiau drėgmės, bet tas tikrai skoniui netrukdo. Galbūt net ir geriau, kad paprikos neskęsta padaže. 🙂 Aišku, visada galima improvizuoti. 🙂