Ėrienos kumpis su saldžiomis bulvėmis ir pagerintomis gaiviomis salotomis + likučių panaudojimas

Mėgstu naujų skonių paieškas. Pas tėvus per Velykas teko paragauti trumų aliejaus. Dar prieš tai – ožkos sūrio su trumais. Kadangi ragavau pirmą kartą, man tai buvo wow, kažkas tokio. Jie vežėsi iš Ispanijos ar Italijos. Pagalvojau, kad turėtų būti ir Lietuvoje kažkas tokio, nu negi niekas nepardavinėja. Paprastose parduotuvėse tai niekur nemačiau, bet internete radau parduotuvę, kurioje pardavinėja aliejus, sviestą ir kitokius skanėstus su trumais. Pabandymui nusipirkau aliejaus su baltais trumais ir sviesto indelį (80 g). Kainos atžvilgiu šiek tiek brangoka, bet iš kitos pusės – užteks ilgam, juk nevalgai aliejaus šaukštais. 🙂 Jei ir jūs norit pažiūrėti, kur pirkau tai užteikit čia: https://www.trumai.lt/

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~3 val.6-7

 

ėrienos kumpis ir salotos su trumų aliejumi

1 jauno ėriuko koja (dar turėjau iš seniau kameroje užsilikusią, iš esmės, čia nesvarbu, kokią mėsa),
kelios saldžios bulvės,
salotų lapai, špinatai
pomidorai,
raudonas svogūnas,
agurkai,
druska pipirai,
trumų aliejus (pagrindinis salotų akcentas pakeliantis jas į kitą lygį)

1. Kad ir kokią mėsą naudotumėt, geriausiai tam skirti laiko dieną prieš ir pamarinuoti per naktį. Marinatui dažniausiai naudoju daug česnakinių „Santa Maria“ pipirų, raudonėlio, rozmarino, kalendros, šiek tiek citrinos sulčių ir palieku per naktį šaldytuve. Tos kojos užteko kelioms dienoms. 🙂
2. Mėsą kepu 200 laipsnių temperatūroje apie 2 valandas su biškiu, priklausomai nuo mėsos kiekio. Dažniausiai kepu rankovėje, bet šįkart neturėjau, tad kepiau folijoje, taukai išbėgo ir degė, bet čia jau niuansai.
3. Saldžias bulves apverdu, pabarstau prieskoniais ir pakepinu orkaitėje apie 15-20 minučių įjungus viršutinį kaitinimą kad apskrustų.
4. Na, o salotos paprastai – sumetu ir tiek. O čia aplaisčiau pora šaukštų trumų aliejaus. Jo daug nereikia, nes jo skonis yra stiprus. Aišku, galima pagal skonį derinti. Jis pakelia visiškai paprastas salotas į kitą lygį, patikėkit manim. Aišku, ne visiems tas trumas patinka, bet jis tikrai yra TAS cinkelis daržovėms.

 

troškinys iš likučių:

Mėsos likučiai,
laukiniai ryžiai,
saldi bulvė,
pusė paprikos,
pomidoras,
pusė nedidelio svogūno česnakas,
ekologiško sultinio kubelis,
žirnelių skardinė,
kario prieskoniai

Nemėgstu švaistyti maisto, tad iš mėsos likučių padariau troškinį, kurį valgėm ir pietums ir vakarienei. Ir dar tos mėsos liko kitai dienai, tad padarysiu kokių makaronų su trumų sviesto padažu ar kažką paimprovizuosiu. Iš esmės, visas šaldytuvo turinys yra šioje lėkštėje, nieko neišmečiau. Jei pas jus dar yra kokių daržovių likučių, ryžių ir panašiai, tai tikrai išeitų toks „šamarliakas“, bet jis tikrai geras. Tereikia išvirti ryžius, pakepinti svogūną ir česnaką ant ghee sviesto, sudėti papriką, pomidorą (pasmulkintus), užpilti šiek tiek sultinio, patroškinti, kol skystis išgaruos, sudėti mėsą, išmaišyti, supilti dar sultinio, troškinti, kol bus dar mažiau skysčio, sudėti žirnelius ir išmaišyti, supilti likusį sultinį ir dar kelias minutes patroškinti. Viskas, galima valgyti. Dviese užtrukom kokį pusvalandį 🙂