Eklerai su graikiško jogurto kremu

Kai prisižiūrėjau kulinarinių laidų, kur kepėjai kepa visokius šedevrus, užsimaniau ir aš iškepti ką nors, konkrečiai – eklerus. Kepiau juos pirmą kartą, tad manau, kad kaip pirmam kartui pavyko visai neblogai. Pasinaudojau receptu ir patarimais internete: čia. Tešla pavyko tobulai, nors labai dėl jos pergyvenau, kad nepavyks, bet pavyko. Ta proga nusipirkau ir konditerinį švirkštą, ne patį brangiausią, nes nu kam? Jei aš iškepsiu kažką tokio kartą į pusę metų? Nors jis šiaip tinka ir visokiem kremam ir panašiai. Labai tiks jei norėsiu padekoruoti kokį pyragą arba keksą, nes kodėl gi nepažaisti. 🙂

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
3-4 val. ~20-25 nedideli eklerai

 

eklerų tešla:

*Receptą skolinausi iš „Lamaistas puslapio, bet nedėjau cukraus į tešlą, nes ten aprašytame recepte jis kažkur dingo ir nebuvo parašyta, kur jį tiksliai dėti. Nededant cukraus tešla tampa labai universali: galima daryti saldžius arba nesaldžius įdarus. Jei planuojate daryti tik saldžius, tai galit įdėti šiek tiek cukraus į tešlą, tai yra: dėti kartu su sviestu, vandeniu ir pienu į puodą.

125 ml vandens
125 ml pieno (naudojau tą riebesnį pieną)
110 g sviesto;
140 g miltų (naudojau „Kauno grūdų“ extra kvietinius miltus);
4 kiaušinių;
1 šaukšto cukraus;
1/4 šaukštelio druskos.

Kremas: 200 g graikiško jogurto, indelis „Philadelphia Light“ sūrio, šiek tiek klevų sirupo pagal skonį (norit daugiau saldumo, dėkit daugiau sirupo arba cukraus)

Kremą darau taip: sudedu viską į blenderį ir suplaku viską iki vientisos masės. Šiek tiek palaikau šaldytuve, kol kepu eklerus, kokį pusvalandį, kad sutvirtėtų.

 

gaminimas:

1. Viską dariau kaip ir aprašyta tame puslapyje: vandenį, pieną supyliau į puodą, sudėjau kubeliais supjaustytą sviestą ir šildžiau ant vidutinės ugnies maišydama mediniu šaukštu, kol masė pradės burbuliuoti.
2. Nukėliau puodą nuo ugnies ir iškart supyliau miltus, staigiai pradėjau maišyti tuo pačiu mediniu šaukštu, kol viskas susivels į vieną masę. Tešla gaunasi matinė, tiršta. Įsmeigus šaukštelį, jis stovi staičiai. Suverčiau tešlą į atskirą indą, kad pravėstų.
3. Kol tešla vėso, lengvai šakute paplakiau 4 kiaušinius. Tešla turi atvėsti iki tokio lygio, kad būtų dar šilta, bet nekaršta, ją būtų galima lengvai paliesti rankomis. Man tas užtruko kokias 10 minučių. Kartais vis pamaišiau šaukštu.
4. Kiaušinius pyliau į tešlą per tris dalis: po kiekvienos dalies išmaišydama. Tešla buvo šiek tiek tirštoka, tad dėjau dar vieną plaktą kiaušinį. Tešla turi būti blizgi, tirštoka, paėmus šaukštu turi lėtai kristi nuo jo.
5. Sukrėčiau dalį tešlos į švirkštą ir prasidėjo žaidimas 😀 Dariau ir apvalius eklerus ir tradicinių formų. Galiu pasakyti, kad apvalūs eklerai yra tarsi pyragėliai, kuriuos perpjovus galima patepti kremu. Jei tešla nesaldi, galima tepti „Philadelphia“ sūreliu su prieskoniais ir valgyti su lašiša, avokadu ir pan. Likutį pyragėlių valgiau ryte su kiaušiniu ir avokadu, labai skanu. 🙂

*Pats kepimas užtrunka ilgiau nei tešlos darymas. 😀 Jei norit pasižaisti, galit naudoti konditerinį maišelį arba švirkštą, o šiaip tai galima formuoti ir šaukštu. *Galima daryti ir nesaldžius įdarus. Iškeptus eklerus reikia visai atvėsinti, o įdarytus palaikyti šaldytuve porą valandų, nes taip traški išorė gerai žaidžia su kremu.