Du (tobulų) mėsainių variantai

Mėsą valgau retai, bet kokybišką. Kai sukyla noras suvalgyti kepsnį su krauju arba sultingą mėsainį, renkuosi keliais eurais brangesnę, bet kokybišką jautieną, kuri iškepta yra sultinga, mėsiška ir patenkinanti bet kokį kalibanizmo poreikį. Pateiksiu du labai paprastus, bet labai labai gerų mėsainių receptus. Vienas visiškai tradicinis: su salota, agurkėliais, svogūnais, sūriu ir mėsainių padažu, o kitas – su raudonojo kopūsto salotomis, kurios labai puikiai papildo ir atnaujina mėsos skonį. Verta pabandyti abu variantus. 🙂 Galite naudoti savo mėgstamą mėsą, bet aš manau, kad mėsainiams labiausiai tinka kokybiška jautiena. Jos reikia ieškoti nedidelėse mėsos krautuvėlėse arba turguje.

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~20-30 min. 1-2

 

Tradicinis mėsainis su sūriu

1-2 jautienos burgeriai (porcijos priklauso nuo valgytojų kiekio, mes dažniausiai daromės dviese),
1 didelis pomidoras arba keli maži vyšniniai,
keli salotos lapai,
lydytas čederio sūris (ne sūrio gaminys),
„Santa Maria“ BBQ padažas,
tamsi itališka čiabatos bandelė,
rauginti agurkėliai,
raudonas svogūnas.

1. Jei gaminate iš maltos neparuoštos jautienos, ją galite pabarstyti pipirais ir druska ir šiek tiek palikti pastovėti kambario temperatūroje. Nors šiaip kokybiškai mėsai tokių dalykų net nereikia, ji iš savęs turi gerą skonį. Nebent galima pabarstyti pagal poreikį jau iškepus. 🙂 
2. Pasiruoškite daržoves: pomidorus ir svogūną supjaustykite riekėlėmis, salotas nuplaukite ir šiek tiek nuspauskite vandenį. Čiabatos duoneles perpjaukite per pusę ir abi puses pertepkite BBQ padažu. Dėkite salotas, pomidorus, svogūnus, agurkėlius.
3. Mėsainius kepkite ant sviesto arba sausos keptuvės, ji turi būti gerai įkaitusi. Abi puses reikia pakepti apie 4-5 minutes. Mėsainius reikėtų apversti tik vieną kartą, idealiausia. Ir svarbu nesudeginti, žinoma.
4. Kai mėsa bus prie kepimo pabaigos, uždėkite čederio (1-2 riekeles, kaip jau norite pagal skonį) ir uždenkite keptuvę dangčiu. Šiek tiek sumažinkite ugnį ir minutę dvi palaukite, kol sūris išsilydys.
5. Mėsą galima jau dėti ant mėsainių ir ant viršaus dar uždėti po salotą, uždėti antrą bandelės pusę, šiek tiek suspausti ir persmeigus ilgu pagaliuku patiekti. 🙂

 

Mėsainis su raudonųjų kopūstų salotomis

1-2 jautienos burgeriai (porcijos priklauso nuo valgytojų kiekio, mes dažniausiai daromės dviese),
raudonasis kopūstas,
keli šaukštai graikiško jogurto (naudojau „Amfora“)
pipirai, druska
keli salotos lapai,
lydytas čederio sūris (ne sūrio gaminys),
tamsi itališka čiabatos bandelė,
galima dėti pagal skonį ir agurkėlių bei raudono svogūno.

Eiga ta pati kaip ir pirmąjame recepte, vienintelis dalykas, kuris šiame mėsainyje skiriasi: raudonųjų kopūstų salotos. Jas reikia daryti taip: juostelėmis supjaustyti raudoną kopūstą ir sumaišyti su graikišku jogurtu. Jei sunkiai maišosi, galima įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus, bet nereikia padauginti, nes bus per riebu. 🙂 Tuomet ragauti ir gardinti pipirais ir druska pagal skonį. Tokias salotas po šaukštą ar du, kiek jau norisi, dėti ant mėsainio, kaip ir visus kitus ingredientus aname recepte, nieko sudėtingo. Salotos suteikia papildomos drėgmės, todėl nebereikia padažo. Taip pat į salotas galima įmaišyti ir raudonąjį svogūną, tada jo nebereikės dėti atskirai į mėsainį.