Pastaruoju metu labai trūksta įkvėpimo galvojant „ką valgyt“. Prieš kiekvieną apsipirkinėjimą, dažniausiai penktadieninį, pradedu sudarinėti produktų sąrašą, kad nereikėtų nervuotis parduotuvėje galvojant ir vaikščioti ratais dvi valandas. Taip daug produktyviau. Bet tik tada, jei žinai, ką gaminti. Galbūt reikia daugiau pagūglint, galbūt tiesiog eksperimentuoti. Bet apskritai, nesinori daug vargintis. Norisi, kad būtų lengva, greita ir skanu. Ir nebūtų taip, kad reikia labai daug brangių ingredientų. Kartais geri dalykai išvis gaunasi beveik „iš nieko“. Šįkart – daržovių „lazanija“. Be bešamelio padažo, vietoje makaronų lakštų – baklažanas ir cukinija. Tikrai labai lengva, bet labai skanu. Vyras irgi labai gyrė 🙂
Gaminimo laikas Porcijos Sudėtingumas
~1 val. 4
4 pavalgymam:
700 g jautienos faršo (tinka ir bet koks kitas jūsų mėgstamas mėsos faršas),
„Beatos“ padažo Tikras italas (labai gerai čia tinka ir pagreitina procesą, nereikia žaisti su konservuotais ar žaliais pomidorais, nors aišku galima),
1 didesnis svogūnas,
3 mažytės morkos,
1 baklažanas,
1 cukinija,
1 raudona paprika,
1 ekologiško sultinio kubelis,
mėsos prieskoniai (kalendra, česnakiniai pipirai, šiek tiek maltos saldžios paprikos ar kitokios jūsų mėgstamos žolelės naudojamos maltai mėsai),
100 g tarkuoto „Džiugo“ ar kito kieto/fermentinio sūrio pabarstymui
1. Pirmiausia: nuplauti baklažaną, supjaustyti riekelėmis ir pabarstyti druska. Palikti pabūti, kol ruošitės kitus ingredientus, kad druska ištrauktų skysčio ir kartumo.
2. Kol baklažanai guli, susmulkinti svogūną, nuplauti nuskusti ir sutarkuoti morkas. Faršą sumaišyti su prieskoniais ir keliais šaukštais aliejaus kepimui.
3. Keptuvėje įkaitinti gabaliuką sviesto arba šaukštą aliejaus ir sudėti svogūnus, kepti kol gražiai apskrus, pamaišant. Atskirame standartiniame arbatos puodelyje (250 ml) sutrupinti sultinio kubelį ir užylus verdančiu vandeniu išmaišyti. Į keptuvę su svogūnais sudėti morkas, išmaišyti, įpilti šiek tiek sultinio, kad nedegtų ir leisti viskam suminkštėti, patroškinti kelias minutes.
4. Kitoje keptuvėje apkepti faršą, kokias 5-7 minutes, kol apskrus ir išjungti ugnį.
5. Supjaustyti papriką griežinėliais, nulupti cukiniją ir išilgai supjaustyti plonomis juostelėmis arba griežinėliais, kaip norit. Aš pjausčiau išilgai.
6. Į faršą sudėti apkeptą svogūną ir morkas. Užpilti „Beatos“ padažo, trečdalį sultinio ir leisti viskam pasitroškinti, kokias 10-15 minučių, vis pažiūrint, ar netrūksta skysčio, jei per sausa, dapilti sultinio.
7. Pabuvusį baklažaną nuplauti ir nusausinti. Jei turit gerą grilį, galima pakepti juos ten arba keptuvėje, arba išvis nekepinti jei tingisi žaisti. 🙂
8. Kvadratinėje kepimo formoje iškloti kepimo popieriaus ir įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių. Sluoksniuoti daržoves: dėti baklažaną, dėti mėsos masės per visą baklažanų sluoksnį, tada sudėti cukiniją, papriką (kelias galima pasilikti ant viršaus, dėti likusią mėsą, paprikas ir pabarstyti sūrio. Kepti įkaitusioje orkaitėje apie pusvalandį, kol viskas iškeps, apskrus sūris. Jei matysit, kad pradeda degti, galima šiek tiek sumažinti kaitrą iki 180. Ištraukus iš pečiaus palikti šiek tiek pravėsti ir skanauti. 🙂