Cukinijos apkepas: lengvas, paprastas ir labai skanus

Kažkurį savaitgalį reikėjo sunaudoti šaldytuvo likučius: prapjautą dvogūną, bevystančius svogūnų laiškus, petražoles, gabaliuką sūrio. Dar turėjau cukiniją iš kurios kepiau ir pyragą ir va dabar dar liko apkepui. Visiška improvizacija, kuri pavyko tikrai geriau nei tikėjausi. Labai primena bulvinius blynus, bet daug sveikiau. Be to, labai labai skanu valgyti su graikišku jogurtu ir lašiša. Taigi, jei dar turit kokią vienišą cukiniją, pats metas ją sunaudoti. 🙂

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~60 min. 3-4

 

Vienam kvadratiniam apkepui:

1 didesnė cukinija,
2 kiaušiniai,
50 g speltos miltų (baigiau likučius ir dar dadėjau vieną šaukštą kukurūzų miltų),
2 v. š. saulėgražų aliejaus,
1 nedidelis raudonas svogūnas,
1 skiltelė česnako,
keli svogūno laiškai,
petražolės,
kelios saujos tarkuoto kietojo sūrio (ar koks kitoks mėgstamas fermentinis sūris)
*valgymui: graikiškas jogurtas ir lašišos gabaliukai (pasirinktinai pagal skonį ir poreikį)

1. Cukiniją nuplauti, nuskusti žievelę, sutarkuoti burokine tarka į didelį indą. Gausiai pabarstyti druska ir palikti kokiom 15–20 min, kad druska ištrauktų skystį. Paskui galima tiesiog po truputį į saują imti ir nuspausti likusį vandenį, kad jo būtų kuo mažiau.
2. Kol cukinija stovi druskoje, galima susismulkinti svogūną, česnaką, laiškus, petražoles, susitarkuoti sūrį, jei netarkuotas.
3. Keptuvėje ant ghee sviesto pakepinti svogūną ir česnaką, kol svogūnas suminkštės ir skaniai pakvips. Atidėti pravėsti.
4. Tarkuotą cukiniją nuspausti rankomis, kad būtų kuo mažiau vandens (galima tą padaryti per kiaurasamtį ar ploną audinį, bet nieko tinkamo po ranka neturėjau).
5. Dėtį į tarkius kiaušinius, kepintą svogūną ir česnaką, dėti svogūnų laiškus, smulkintas petražoles, pabarstyti druska, pipirais. Viską gerai išmaišyti. Dėti kelis šaukštus speltos miltų arba kukurūzų miltų. Galima naudoti, kokius turit. Užtenka kokių 3-4 šaukštų, daug nereikia, tik tiek, kad viskas suliptų kartu.
6. Įkaitinti keptuvę iki 200 laipsnių. Visą apkepo masę dėti į kepimo popieriumi išklotą formą, pabarstyti tarkuoto sūrio ir kepti apie 40 minučių, kol sūris gražiai apkeps.
Labai skanu valgyti su graikišku jogurtu ir lašiša, NEPAPRASTAI!