Citrininis aguonų pyragas (keksas)

Sekmadienio kepinių tema: citrininis aguonų pyragas. Gaivus, nepersaldus, su malonia rūgštele. Darbo daugiau indus išplauti po tešlos maišymo nei pačio proceso, jei atvirai. Šis keksas labai panašus į tą pyragą su cukinija, bet čia nėra cukinijos. 🙂 Tokį pyragą skanu ne tik su kava ar arbata skanauti, bet ir su pienu. Kaip vaikystėje 🙂

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~1 val. 1 pailgas pyragas

 

vienam pailgam pyragui reikia:

220 g speltos miltų (man jie patinka nes pagerina kepinių struktūrą, mažiau to miltiškumo jaučiasi)
150 g sviesto
70 g rudo cukraus
3 kiaušinių
Daug aguonų (pyliau iš akies, dėkit pagal skonį, man patinka daugiau)
1 didelė citrina (prieš tai nuplauti su soda ir šiltu vandeniu gerai nuplaunant žievelę)
1 a. š. Kepimo miltelių

1. Sviestą išlydyti puode ant nedidelės ugnies, palikti pravėsti.
2. Kiaušinius ir cukrų išplakti mikseriu iki vientiso masės.
3. Atskirai sumaišyti miltus, aguonas ir kepimo miltelius, galima dėti ir vanilinio cukraus aromatui. Pamažu supilti miltus į kiaušinių masę, išmaišyti, supilti sviestą ir vėl išmaišyti kol viskas susijungs į vienalytę masę.
4. Pirmiausia nutarkuoti citrinos žievelę ir tada išpausti sultis. Sudėti žievelę į tešlą ir supilti sultis, gerai išmaišyti. Tešla turi būti panaši į grietinę, gal šiek tiek skystesnė. Jei suskystėjo, įpilkit dar miltų.
5. Pilti tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepti apie 40-45 minutes 180 laipsnių temperatūroje kol gražiai pakils. Kai iškeps, išemus iš pečiaus palikti pravėsti.
Papildomas pagerinimas: kelis šaukštus cukraus miltelių sumaišyti su citrinos sultimis ir aplieti atvėsusį pyragą. Glaistas suteikia pyragui dar daugiau citriniškumo ir pavasariško gaivumo. 🙂