Burokėlių ir fetos salotos su rukola ir graikiniais riešutais

Šią savaitę vyras užsimanė burokėlių, nes matė, kaip kolega labai skaniai valgė burokėlių salotas. Sako, nevalgiau šimtą metų. Turiu pripažinti, kad burokėlius atsimenu tik vasarą, kai reikia daryti šaltibarščius, bet juk tai nuostabi daržovė, su kuria galima sugalvoti visokiausių salotų variantų. Kažkada seniai esu dariusi šiltas burokėlių salotas su karamelizuotomis kriaušėmis, riešutais ir feta, pamenu, kad buvo dieviškai skanu. Manau, kad reikės atgaivinti šitą receptą ir pasidalinti. O dabar meniu: marinuoti burokėliai. Pirkau žalius, viriau, pjausčiau ir marinavau. Žinoma, norint sutaupyti laiko, galima pirkti jau virtus burokėlius, juos pjaustyti ir tada pamarinuoti padaže (medaus, garstyčių ir citrinos sulčių). Jei norit, galima ir ilgiau pažaisti. Marinuoti reikėtų bent dieną, kad marinatas įsigertų į burokėlius, nebūtų to „burokėliško“ skonio. Žinoma, galima ir tiesiog užpilti padažiuką ruošiant salotas, laiko taupymo sumetimais. Palieku laisvę jūsų eksperimentams, o dabar eteryje: burokėliai.

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~5 min. +marinavimas (24 val.).2-3

2-3 porcijoms:

1 kg šviežių burokėlių (galima naudoti ir jau virtus, kad būtų mažiau reikalų),
rukolos arba kitų mėgstamų salotų (tinka ir špinatai),
kelių saujų graikinių riešutų,
fetos

 

SALOTŲ PADAŽAS/MARINATAS:

6-7 v. š. geros kokybės alyvuogių aliejaus,
2 a. š. garstyčių,
2 v. š. citrinos sulčių,
3 a. š. skysto medaus,
druskos ir pipirų pagal skonį

*Padažas: sudėti visus ingredientus į stiklainėlį ir gerai papurtyti, paskui pamaišyti šaukštu, kol pasidarys vientisas, lygus padažas. Ragaukit. RAGAUKIT. Rūgštumą/saldumą/kartumą reguliuokit pagal skonį įdėdami daugiau medaus ar citrinos sulčių. O gal atrodys, kad reikia daugiau pipirų ar druskos. Padažas turi subalansuotai saldžiarūgštis.
*Jei turit laiko, galit burokėlius pamarinuoti šitame padaže iš vakaro, kad kitą dieną būtų galima jau mėgautis salotomis namuose ar neštis į dėžutę pietums į darbą.

*Jei neturit laiko, galit ir nemarinuoti, o tiesiog užpilti ant salotų šiek tiek padažo ir išmaišyti. Jei nesunaudosit viso per vieną kartą, reikėtų sunaudoti per kelias dienas. Visgi švieži dalykai ilgai negali stovėti. 🙂
*Jei turit jau išvirtus burokėlius, tiesiog supjaustykit juos norimais griežinėliais, kaip jau patinka, užpilkit padažu, išmaišykit ir sudėję į sandarų indelį palikit per naktį šaldytuve.
*Jei naudojat šviežius burokėlius, išvirkit, kol suminkštės, nulupkit ir palikit atvėsti. Ir tada supjaustykit ir užpilkit padažu.  Kitą dieną tiesiog maišykit salotas su kuo norit ir kaip norit: rukola, špinatais, paprastais salotų lapais. Viskas tinka, kaip jums tik patinka. Labai labai skanu yra su feta ir graikiniais riešutais.