Bananų pyragas su šilauogėmis

Sekmadienis – kepinių diena. Lėtų pusryčių, kavos ritualų ir galbūt pietų mieste. Panižo nagai ką nors iškepti, tad paimprovizavau ir gavosi nuostabiai: bananų pyragas su šilauogėmis. Naudojau šviežias šilauoges, nežinau, kaip būtų su šaldytomis, turbūt nerizikuočiau, nes gali būti per daug vandens. Be to, šitame pyrage labai puikiai tinka tie taškuoti, labai prinokę saldūs bananai. Tad jei tokie guli pas jus, kepkit. 🙂 Ne per saldus, labai minkštas ir drėgnas (bet ne šlapias) pyragas, kuris tinka prie kavos, arbatos, pieno ar kakavos. Ryte arba popietiniam desertui 🙂

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~1 val. Vienas stačiakampis pyragas

 

vienam stačiakampiam pyragui:

3 gerai prinokusių bananų (labai tinka net ir tie taškuoti, jau labai labai prinokę),
3 kiaušinių,
~80 ml aliejaus (paprasto, skirto kepimui, naudojau ekologišką saulėgrąžų, galima naudoti ir pašildytą kokosų aliejų, svarbu, kad būtų riebaliuko)
~80 ml pieno,
kelios saujos kokoso drožlių (šviežio arba džiovinto, naudojau šviežią)
150 g kukurūzų miltų,
kelių saujų šviežių šilauogių,
3 v.š. rudo cukraus arba medaus,
1 a.š. kepimo miltelių,
2 a.š. cinamono (nebūtina, galit nedėti jei nemėgstat)

1. Bananus sutrinti šakute, baltymus atskirti nuo trynių, trynius dėti į bananus, dėti cukrų, išmaišyti. Baltymus išplakti atskirai iki baltų standžių putų. Į bananų ir trynių masę įpilti aliejaus, pieno, išmaišyti.
2. Šilauoges nuplauti ir šiek tiek pabarstyti miltų, išmaišyti, kad jos apsiveltų miltais ir nenusėstų į pyrago dugną kepant.
3. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, cinamonu atskirame inde.
4. į bananų masę dėti šilauoges, kokoso drožles, išmaišyti, dėti miltus, išmaišyti, kol neliks sausų miltų.
5. Atsargiai įmaišyti baltymus į tešlą, nepermaišyti, kad pyragas būtų purus ir minkštas.
6. Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Kepti kepimo formoje išklotoje kepimo popieriumi apie 40 minučių (įkištas dantų krapštukas į pyrago vidurį turi likti sausas) kol iškeps, gražiai pakils ir paruduos. Ištraukus palikti pravėsti, pjaustyti ir skanauti šiek tiek atvėsusį su pienu, kava, arbata arba kakava pusryčiams arba sekmadienio desertui 🙂

Pastebėjimai ir idėjos:

* galima kepti ir keksiukų formose;
* galima pabaigoje pabarstyti kokoso drožlių ant pyrago viršaus;
* pyrago viršų galima karamelizuoti ir pabarsčius ruduoju cukrumi, bet yra rizika, kad bus per saldu. Tokiu atveju galima nedėti cukraus į tešlą;
* pyragas nėra nei per saldus, nei sausas, toks per viduriuką. labai gero drėgnumo ir skonio suteikia šilauogės.