Azijietiški makaronai su tofu ir daržovėmis

Šiandien nenorėjau mėsos, bet norėjau kažko sotaus ir paprasto. Dažniausiai taip ir būna, kad nori kažką pasigaminti greit ir skaniai, nesitrinant prie puodų kelias valandas. Tofu buvau seniai pamiršusi kaip baltymų šaltinį vietoje mėsos. Prisiminiau jį jau prieš kelias savaites ir pakepinusi su prieskoniais dėjau į salotas. Nu tikrai labai skanu. Gal reikės ir tuo receptu pasidalinti. O dabar eteryje: azijietiški makaronai su keptu tofu ir daržovėmis.

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~1 val.2

 

dviem porcijoms reikia:

pakelio tofu (galima naudoti ir tą su žolelėmis ir be nieko),
1 brokolio,
1 morkos,
1 paprikos,
azijietiškų makaronų (supakuota po 6 makaronų „guzus“, naudojau porą jų)
1 sultinio kubelio,
svogūno laiškų ir petražolių,
prieskonių tofu pakepinimui: paprika, ciberžolė, 1 v.š. sojos padažo, 2 v. š. ekologiško saulėgrąžų aliejaus, pipirai

Azijietiškas padažas

2 v. š. sezamų aliejaus,
1 v.š. alyvuogių aliejaus,
2 v,š. ekologiško sojos padažo,
vandens (iš akies pyliau kad būtų galima šiek tiek pavirti padažą į vieną masę, kažkas apie 100 ml),
1 v.š. medaus (arba cukraus),
1 a.š. tarkuoto šviežio imbiero (galima naudoti miltelius),
1 a. š. česnako granulių (galima patarkuoti ir šviežio kelias skilteles),
1-2 v.š. kukurūzų miltų dėl padažo tirštumo (nebūtina),
keli šaukštai citrinos sulčių
*padažo aštrumą/saldumą/rūgštumą jį verdant galima reguliuoti pagal save įpilant daugiau citrinos sulčių/sojos/pipirų.
*tokį padažiuką naudoju salotoms su raudonu kopūstu, morkomis, pomidorais, tik sumažinu proporcijas, nes jo tiek daug salotoms nereikia.

1. Pirmiausia gerai nusausinti tofu, palikti prispaudus kokiu nors sunkesniu daiktu (pvz, puodu ar keptuve) ir palikti, kol šiek tiek skysčio išeis, bus tvirtesni gabaliukai, netaip trupės.
2. Susmulkinti papriką, sutarkuoti morką. Brokolį (jo kotą irgi galima panaudoti susmulkinus smulkiau) šiek tiek apvirti, bet nepervirti, kad būtų al dente. nupilti vandenį ir atidėti į šoną.
3. Sultinio kubelį sutrupinti į standartinį (250-300 ml arbatos puodelį) ir užpylus verdančiu vandeniu išmaišyti.
4. Pabuvusį tofu nusausinti, supjaustyti kubeliais. atskirame inde sumaišyti su malta paprika, ciberžole, pipirais, pora šaukštų ekologiško saulėgrąžų aliejaus ir šaukštu sojos padažo). Įkaitinti keptuvę ir pakepinti, kol gražiai paskrus, apie 5-6 minutes. Atidėti į šoną. Toje pačioje keptuvėje dar įpilti šiek tiek aliejaus ir dėti papriką ir morką, pakepti pamaišant, kol pradės minkštėti, užpilti pusę sultinio, kad būtų skysčio. 

5. Atskirame puode sumaišyti padažo ingredientus ir užkaisti ant nedidelės ugnies. Kai padažas susijungs į vientisą masę, supilti ant paprikos ir morkos. Dėti porą „guzų“ makaronų, užpilti likusį sultinį. viską patroškinti, kol išvirs makaronai, kažkiek skysčio nugaruos. Apie 5 minutes. Viską išmaišyti kartu su tofu, brokoliais, smulkintomis petražolėmis ir svogūno laiškais ir patiekti su kepintomis sezamo sėklomis (pamiršau tą padaryti, gaila, nes jos čia labai tinka. :))