Jau kurį laiką vis gimdžiau mintį, ką čia tokio skanaus pasigaminus, bet kažko naujo, kitokio. Gal vištieną paruošti kitaip? Jau turiu idėją ir dar vienam naujam bandymui. Jei pavyks, būtinai pasidalinsiu. O šiandien – azijietiški kalakutienos kukuliai. Nepaprasti minkšti, labai labai skanūs ir pagaminami tikrai nesunkiai, užtrukau vos valandą. Ieškojau įvairių receptų, sėmiausi įkvėpimo google platybėse ir dalinuosi savo bandymu ir pastebėjimais, kaip juos kepti orkaitėje ir be jokio krakmolo saldžiai rūgščiam padažui. 🙂
Gaminimo laikas Porcijos Sudėtingumas
~60 min. ~16 kukulių (2 asmenims)
2 valgytojams reikia:
Kukuliai:
525 g maltos kalakutienos (naudojau šlaunelių mėsą, bet galima būtų ir vištieną, jautieną ar kiaulieną naudoti, kokią jau mėgstat),
1 kiaušinis,
pundelis petražolių,
keli svogūnų laiškai + patiekimui,
skiltelė česnako,
1 v.š. sojos (su mažesniu druskos kiekiu),
1 v.š. sezamų aliejaus (eko),
1 a.š. tarkuoto šviežio imbiero (galima naudoti miltelius),
žiupsnis pipirų ir druskos,
1-2 v.š. kukurūzų miltų
ryžių garnyrui (galima valgyti ir su makaronais, ar tiesiog salotomis)
sezamo sėklų pabarstymui prieš valgant
Padažas:
pusė valgomo šaukšto medaus (neturit medaus, galit naudoti turimą cukrų),
2 v.š. sojos,
1 v.š. sezamų aliejaus,
1 a.š. česnako granulių,
0.5 a.š. imbiero miltelių,
30 ml vandens,
2-3 v.š. citrinos sulčių (virdami padažą galit koreguoti pagal save, kiek norit rūgštelės, galima dėti ir daugiau, arba mažiau),
pusė valgomo šaukšto kukurūzų miltų (kad padažas šiek tiek sutirštėtų, bet net ir be jų jaučiu galima išsiversti).
1. Ruošiam kukulius: dedam faršą į dubenį, dedam kiaušinį, susmulkinam petražoles, svogūnų laiškų, smulkiai sutarkuojam imbierą, česnaką, dedam į faršą. Įpilam aliejaus, sojos, pabarstom šiek tiek pipirų ir druskos. Dedam šaukštą miltų ir rankomis minkome (su meile!).
2. Kai masė susiminko į kamuoliuką, jau galima formuoti kukulius. Jei kažkaip atsitiktų, kad masė nesiklijuoja ir byra, tuomet galima įdėti dar šaukštą miltų. Man pavyko su vienu šaukštu miltu puikiai sulipinti.
3. Įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių. Iškloti kepimo skardą kepimo popieriumi ir formuoti maždaug vienodo dydžio rutuliukus. Kadangi turėjau matavimo indelį, labai gerai pavyko su juo suformuoti beveik identiškus 16 kukulių. 🙂 Kepam pečiuje apie 35 minutes.
1. Kol kukuliai kepa, puode sumaišom visus padažo ingredientus ir atidedam į šoną.
2. Praėjus 15-20 minučių nuo kukulių kepimo pradžios, išvirti ryžius. jei virsit makaronus, tai galit palaukti, kol liks ~10 minučių iki kepimo pabaigos. Jei valgysit su salotomis, galit jas pasiruošti.
3. Kai iki kepimo pabaigos lieka apie 5 minutes, ant vidutinės ugnies užkaisti padažą ir energingai maišyti, kad medus ar cukrus nepridegtų, galima kaitinti ant mažos ugnies. Kai viskas susijungia į vientisą masę ir sutirštėja, jau turbūt praėjo kepimo laikas. Traukiam kukulius iš pečiaus, dedam juos į padažą po kelis, ne visus iškart. Apvoliojam, kol dar viskas šilta ir serviruojam su ryžiais, makaronais. Pabarstom svogūnų laiškais. Skanaus. 🙂