Aguoninis cukinijos pyragas su citrinomis

Šitas pyragas prieš kelis metus pirmą kartą iškeptas ir visiem labai patikęs, puikiai įvertintas visų valgiusiųjų. Esu kepusi ne kartą, visada puikiai pavyksta. Receptas skolintas iš Beatos kepinių knygos, o dabar dažnai kepamas iš akies ir atminties. Drėgnas, su daug daug aguonų ir citrinos poskoniu, o cukinijos net ir nesijaučia, ji tarsi ištirpsta, bet duoda labai malonaus drėgnumo. Puikus metas sunaudoti cukinijas, dėl kurių dažnai kyla klausimas, ką su jomis daryti. 🙂

Gaminimo laikasPorcijosSudėtingumas
~1 val.1 pyragas

 

Vienam pyragui reikia:

300 g burokine tarka sutarkuotos nedidelės cukinijos,
3 kiaušinių,
~80 g sviesto,
60 g rudo cukraus (tinka ir paprastas),
300 g speltos miltų (tiktų ir paprasti),
1 citrinos žievelė (nutarkuota),
daug aguonų (nepagailėkit, nes ji yra šito pyrago cinkelis),
šaukštelis kepimo miltelių
Glaistui: keli šaukštai cukraus pudros ir citrinos sulčių. Glaistas nėra būtinas, bet jis labai pagerina pyragą. 

1. Kol ruošit pyragą, citriną pamerkit į indelį su vandeniu ir ištirpinta soda, kad ji būtų apsemta, po to dar nušveisit ir nuplausit citriną su ta soda. Taip darau praktiškai su visais vaisiais ir kepiniais, jei jiems reikia naudoti nutarkuotą žievelę. 🙂
2. Cukiniją sutarkuoti, atidėti atskirai.
3. Sviestą dėtį į puodą ir išlydyti, leisti atvėsti. Kiaušinius išplakti su cukrumi ir išlydytu sviestu.
4. Pabuvusią citriną dar kartą nuplayti nušveičiant su soda. Nutarkuoti jos žievelę ir išspausti sultis.
5. Citrinos žievelę įdėti į cukinijos tarkius. Dalį citrinos sulčių įpilti į kiaušinio masę, dalį pasilikti glaistui.
6. Miltus atskirai sumaišyti su kepimo milteliais, aguonomis ir pilti į kiaušinių masę. Tešla bus tirštoka, bet turi lengvai maišytis ir lengvai piltis. Pilti tešlą į cukiniją ir išmaišyti. Viską išmaišius pilti tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.

Iškepusį pyragą tikrinti dantų krapštuku, jei jis sausas, puiku, pyragas iškepė. Palikite pyragą atvėsti ir pasiruoštkite glaistą: sumaišyti cukraus pudrą su citrinos sultimis. proporcijas reikia žiūrėti pagal konsistenciją, glaistas turi būti skystesnis. Kai pyragas visai atvės, pilti glaistą ant viršaus ir paskirstyti šaukštu. Viskas, galima skanauti prie kavos ar arbatos. 🙂